logo F1online.sk

Skrytá dráma v garáži McLarenu: Ricciardo doplatil na nečakaný problém

Daniel Ricciardo
© Colombo Images/Pirelli
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 5. 2022

Keď sa „darí“, tak sa darí. Na Daniela Ricciarda to v poslednom období doslova padá. V Miami mal v monoposte potenciál na postup do Q3, nie po prvý raz však doplatil na veci mimo svojej kontroly.

V garáži McLarenu nastala v závere Q2 dráma, o ktorej vedel len málokto. Daniel Ricciardo mal problém s naštartovaním svojej pohonnej jednotky. Stratil tým cenné desiatky sekúnd a z boxov vyrazil v čase, keď mu veru nezostávalo veľa času, aby ešte stihol vstúpiť do meraného kola.

Inžinier Tom Stallard ho informoval, že od neho potrebuje výjazdové kolo približne na úrovni 1 minúta 43 sekúnd, čo je len približne o 13 sekúnd pomalšie než ostré kolo. Daniel to síce veľmi tesne stihol a mohol odjazdiť svoj meraný pokus, no jeho príprava bola skompromitovaná.

„Pred posledným pokusom sme mali problémy v garáži. Nemohol som naštartovať auto a dostať sa von na trať. Napokon som to tesne stihol. Vo výjazdovom kole som však na to musel tlačiť, nebol čas ani priestor pripraviť si pneumatiky. Stihol som to dve sekundy pred šachovnicou vlajkou, no celé výjazdové kolo bolo narušené, a už sa to ďalej nabaľovalo. Stálo nás to postup do Q3,“ skonštatoval Daniel Ricciardo.

Vzhľadom na okolnosti, keď si nemohol poriadne pripraviť pneumatiky a zrejme ani jeho batérie neboli plne nabité, pretože na to musel tlačiť už po výjazde z boxov, pritom vôbec nezajazdil zlý čas. Na postup mu chýbali necelé dve desatiny, čo ho však v nabitom poradí odsunulo na štrnáste miesto.

„V Q1 vyzeralo všetko dobre, bez problémov. Viem, že to bola len prvá časť, no zdalo sa, že veci idú dobre. Dokázali sme vylepšiť naše auto, cítil som sa v ňom dobre. V Q2 sa všetko začalo kaziť. Pri prvom pokuse som stratil čas v druhom sektore, a potom prišli spomínané problémy v závere. Mohla to byť úplne iná sobota pri troške šťastia namiesto smoly,“ povzdychol si Austrálčan.

Pre Ricciarda pokračuje séria smolných momentov. V Saudskej Arábii mohol pokojne skončiť na bodoch, no vyradila ho technická porucha. Naposledy v Imole vlastnou chybou zničil preteky sebe i Carlosovi Sainzovi, teraz opäť raz štartuje z hĺbky druhej desiatky, odkiaľ sa dopredu dostáva len ťažko.

„Snáď nás čaká lepšia nedeľa. Už by sa ku mne mohlo trošku otočiť aj šťastie a veci by mohli konečne ísť dobrým smerom,“ praje si Ricciardo.

McLaren sa hneď po skončení Q2 snažil na monoposte Daniela Ricciarda urobiť niekoľko cvičných naštartovaní pohonnej jednotky, aby zistil, v čom spočíval spomínaný problém. „Daniel mal problém s naštartovaním pohonnej jednotky v závere Q2. Bol tak prinútený odjazdiť veľmi rýchle výjazdové kolo, čo skompromitovalo jeho posledný pokus a prakticky mu vzalo šancu postúpiť do Q3. Môžeme sa mu za to len ospravedlniť,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.