logo F1online.sk

Seidl: Pretekové trojičky sa nemôžu stať štandardom

McLaren v garáži
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala27. 7. 2020

Taký nahustený kalendár, aký Formula 1 zostavila pre tento rok, sme tu ešte nemali. Sezóna sa začala tromi súťažnými víkendmi za sebou a v nezmenenom tempe bude pokračovať až do polovice septembra — v priebehu jedenástich víkendov budeme mať deväť veľkých cien. Šéf McLarenu varuje, že takáto záťaž je už priveľká.

Andreas Seidl si uvedomuje, že tento rok sa tomu nedá vyhnúť, ak chce Formula 1 do konca roka stihnúť odjazdiť potrebných pätnásť veľkých cien. Na druhej strane však dúfa, že si Liberty vypočuje jeho pripomienky pri tvorbe kalendárov pre budúce ročníky.

“Teraz náš čaká ďalšia trojička. Z toho dva preteky budú vo Veľkej Británii, čo, samozrejme, nie je pre britské tímy také zlé ako pre ostatné,” konštatuje Andreas Seidl. “Aspoň máme možnosť doraziť na okruh čo najneskôr, keďže budeme cestovať len krátko. Medzi týmito silverstonskými pretekmi budeme mať pauzu.”

“Potom nás čaká ďalšia trojička a zdá sa mi, že neskôr tam je ešte jedna,” pokračuje 44-ročný Nemec, ktorý tak naráža na plánované preteky v Bahrajne a Abú Zabí na prelome novembra a decembra. “To už bude ťažké. Kvôli tohtoročným výnimočným okolnostiam je to ale niečo, čo budeme musieť zvládnuť. Na druhej strane sa to však nesmie stať štandardom v nasledujúcich sezónach.”

Problémom nemá byť ani tak vyčerpanie, ktoré by pramenilo z práce na monopostoch, ale skôr obrovské množstvo času, ktoré musia stráviť členovia tímu mimo svojich domovov. Medzi jednotlivými pretekmi totižto mechanici nedolietajú domov tak, ako to po pretekoch v Rakúsku spravili niektorí piloti.

“Nemyslím si, že najväčšou výzvou je samotná práca, ktorú musíme vykonať priamo tu na okruhu. Je to tvrdá robota, ale myslím si, že najväčší problém je pre našich členov tímu to, že sme preč od našich rodín a detí,” vysvetľuje Seidl. “Prekonať túto prvú trojičku nie je po takej dlhej prestávke, akú sme mali, ten najväčší problém. Musíme však pamätať na to, že čím väčší kus sezóny budeme mať za sebou, tým väčšiu výzvu budú predstavovať tie trojičky, ktoré budú prichádzať neskôr.”

V McLarene sa to snažia zamestnancom uľahčiť aj tým, že im priplatia na hotely s lepšími službami a vyšším komfortom. “Na druhej strane si myslím, že si každý v tíme uvedomuje, že toto je špeciálna sezóna a špeciálne okolnosti. Všetci rozumieme tomu, že pre existenciu tímov je absolútne nevyhnutné, aby sme tento rok zvládli toľko pretekov.”