logo F1online.sk

Leclerc štartoval s hendikepom, povrch nebol na celom rošte rovnaký

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala25. 4. 2022

Víkendové štarty Charlesa Leclerca by sme mohli okomentovať slovami: líšili sa ako deň a noc. Bol prepad na štvrtú priečku v hlavných pretekoch zapríčinený Monačanovou chybou? Ukazuje sa, že nie celkom. Pilot Ferrari musel štartovať na klzkom bitúmenovom páse.

Charles Leclerc vyštartoval do šprintu a aj do hlavnej veľkej ceny z tej istej pozície. Avšak, kým v sobotu sa mu podarilo odlepiť z druhého miesta dokonale a už pred prvou zákrutou bol pred Maxom Verstappenom, v nedeľu mal vážne problémy. Pred prvým brzdením ho predbehli Sergio Pérez aj Lando Norris.

V čom sa tieto štarty líšili? Na to už poukázal taliansky odborník na techniku F1 Giorgio Piola, ktorý pred pretekmi fotografoval monoposty na štartovom rošte. Všimol si pri tom, že Charles Leclerc mal medzi prednými a zadnými kolesami začiernenú bývalú štartovú čiaru, ktorá na suchu síce poskytovala dostatočný grip, ale keď bola mokrá, zmenila sa na klzisko.

“Obávam sa, že Leclerc riskuje zlý štart,” oznámil Giorgio Piola svojej talianskej redakcii tesne pred pretekmi. “Medzi prednou a zadnou nápravou má bitúmenový pás, ktorý je v daždi nesmierne klzký. Takmer som sa na ňom šmykol a spadol. Viem si predstaviť, čo by sa Charlesovi mohlo prihodiť, pretože nie je tu žiadna priľnavosť.”

https://pbs.twimg.com/media/FRL1tdUXEAEKSrL?format=jpg&name=900x900
Roberto Chinchero

Keď zhasli červené svetlá, mohli sme vidieť, že Leclerc zareagoval prakticky rovnako rýchlo ako Verstappen, no jeho tachometer ukazoval nižšie hodnoty, keď sa mu prekĺzli zadné pneumatiky.

Podľa talianskeho portálu motorsport.com aj telemetria Ferrari potvrdila, že Leclerc sa v úvode neprepadol preto, že by zle odštartoval. Jeho nádeje na útok v prvej zákrute zmaril 50-centimetrový klzký pás, ktorého vlastnosti sa líšili od okolitého asfaltu a od miesta na konci boxovej uličky, na ktorom si piloti celý víkend trénovali štarty.

Súvisiace články