logo F1online.skF1online.sk

Nedá sa s tým jazdiť. Poskakujúci Mercedes pretrhol kotviace lanko

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 4. 2022

Víkend v Imole nezačal pre Mercedes práve najlepšie. V daždivých podmienkach obsadili George Russell a Lewis Hamilton desiate, resp. osemnáste miesto. Prvý stratil na Charlesa Leclerca takmer päť sekúnd, druhý dokonca sedem. Mercedes priviezol do Talianska nejaké upgrady, ktoré mali za cieľ (okrem iného) eliminovať problém s poskakovaním. Pri pohľade na jazdu monopostu to však nevyzeralo, že by Mercedes urobil nejaký krok vpred. Podľa šéfa tímu je to také vážne, že v dôsledku poskakovania hrozí poškodenie.

To sme videli aj sami, keď v prvom voľnom tréningu réžia prestrihla na jazdu Georgea Russella, ktorý poskakoval tak prudko, že zospodu auta lietali iskry. Podľa prvotných vyjadrení to vyzerá tak, že vylepšenia síce mali pomôcť riešiť situáciu Mercedesu, no spätná väzba pilotov bola taká negatívna, že sa zdá, akoby sa problémy ešte zhoršili.

„Spätná väzba od Lewisa a Georgea je asi taká, že priľnavosť auta je doslova nulová a tieto rozostupy pripisujú na vrub pneumatikám,“ povedal Wolff pre Sky Sports.

„To na tom však nie je to najhoršie. U Georgea bolo poskakovanie také prudké, že pretrhlo kotviace lanko, ktoré pridržiava podlahu,“ dodal rodák z Viedne.

Tieto lanká k veľkej nevôli niektorých FIA na poslednú chvíľu povolila, čím vyšla v ústrety aj Mercedesu. Síce si inžinieri mohli „odškrtnúť“ jednu položku v zozname problémov, no ďalšie pretrvávajú.

„Nedá sa s tým jazdiť, na rovinkách musia piloti dávať nohu dolu z plynu,“ odpovedal Wolff na otázku, ako poskakovanie vplýva na telá Russella a Hamiltona. „Sú to trénovaní muži. Niečo také som v živote nezažil a je jasné, že s niečím takým sa nedá jazdiť.“

Napriek pretrvávajúcim problémom však boss Mercedesu zostáva odhodlaný a verí, že jeho partička môže ešte sezónu 2022 zvrátiť vo svoj prospech. „Myslím, že keď ste optimista – a ja som vo svojich hodnoteniach málokedy optimistický – tak ak dokážeme z auta odomknúť jeho potenciál, môžeme bojovať o titul.“

„Keď však vidíte tieto rozostupy – hlavne dnes – zdá sa to absolútne nerealistické. My však pokračujeme a snažíme sa tomu porozumieť,“ hovorí Wolff.

„Túto výzvu si užívam a užívam si, keď sme na tom tak zle, pretože z dlhodobého hľadiska na tom budeme pri týchto pravidlách dobre,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia