logo F1online.sk

Talianska polícia Mazepinovcom zhabala vilu za 105 miliónov eur

Nikita Mazepin a Dmitrij Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2022

Protiruské sankcie naberajú na intenzite podobne, ako ruské vojenské operácie na Ukrajine. Na bezprecedentnú „špeciálnu vojenskú operáciu“ odpovedal západ i svet sankciami. V rámci týchto opatrení dochádza aj k zmrazovaniu majetkov ľudí zo sankčných zoznamov. Na nich sa ocitli aj Dmitrij a Nikita Mazepinovci, ktorým teraz talianske úrady zhabali majetok za asi sto miliónov eur.

Nie je žiadnym tajomstvom, že ruský miliardár a oligarcha Dmitrij Mazepin patrí k ľuďom z najužšieho kruhu prezidenta Vladimira Putina, a teda k jednej z opôr jeho režimu. Tento veľkopodnikateľ v chemickom priemysle sa v posledných rokoch veľmi usiloval o rozšírenie svojich aktivít do sveta motoristického športu.

V roku 2018 neuspel v snahe prevziať tím Formuly 1 Force India, ktorý sa topil vo finančných problémoch. Vo veľkom investoval aj do juniorského tímu Hitech GP, kde spojil sily so svojim dlhoročným spolupracovníkom Oliverom Oakesom, ktorý pomáhal jeho synovi Nikitovi pri jeho presune z ruského do európskeho a neskôr aj svetového motoršportu.

Mazepin senior vďaka svojim takmer neobmedzeným finančným zdrojom napokon dostal svojho syna až do Formuly 1. Jeho kariéru však už po roku ukončil, paradoxne, Vladimir Putin. Ruský prezident sa rozhodol započať vojenské operácie na Ukrajine, čo primälo tím Haas, aby bez veľkého uvažovania zamával Mazepinovcom aj ich peniazom. Len pár dní nato sa ako Dmitrij, tak Nikita ocitli aj na sankčnom zozname Európskej únie.

To dostalo majetok oboch mužov na „starom kontinente“ do priameho ohrozenia. Mazepin preto rýchlo prepísal svoje podiely v Hitechu na Olivera Oakesa a ako sa ukazuje, bol to prezieravý ťah. Talianska finančná polícia totiž v pondelok oznámila, že zmrazila majetok otcovi i synovi.

„Nehnuteľnosť v hodnote približne 105 miliónov eur bola zmrazená z dôvodu, že je vo vlastníctve ruského miliardára Dmitrija Arkadjeviča Mazepina a jeho syna Nikitu Dmitrijeviča Mazepina, ktorý bol až do 5. marca jazdcom Formuly 1 v tíme Haas,“ uviedla talianska finančná polícia v oficiálnom stanovisku.

„Jedná sa o nehnuteľný obytný komplex v meste Portisco na ostrove Sardínia. Obaja Mazepinovci patria medzi osoby na sankčnom zozname Európskej únie,“ upresnili úrady.

Taliani takisto upresnili, že majetok je na Mazpinovcov napojený skrz „zahraničnú spoločnosť“, čo môže byť jedna z Dmitrijových cyperských firiem.

Americká televízia CNN požiadala o vyjadrenie aj Mazepinovho manažéra, ktorý to však nekomentoval: „Ani jeden sa k tomu nebude vyjadrovať,“ odkázal.