logo F1online.sk

Podľa Sky Germany Mazepina nahradí Fittipaldi, podľa Bildu to bude Giovinazzi (aktualizované)

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 3. 2022

Ešte tento týždeň očakávame novinky z tábora tímu Haas. Je pravdepodobné, že americký celok definitívne zamáva dvojici Dmitrij Mazepin – Nikita Mazepin a do kokpitu posadí niekoho iného. Ako to už býva, médiá sa častokrát dostanú k informáciám skôr než sú oznámené oficiálnou cestou. Tentokrát to je nemecká Sky Germany, ktorej zdroj tvrdí, že Mazepin v tíme skončil.

Pre túto nemeckú televíziu pracuje aj Ralf Schumacher, takže môžeme tušiť, odkiaľ tieto informácie pochádzajú. Mazepinovci majú po štvrtkovej invázii Ruska na Ukrajinu problém. Ešte ten deň totiž Haas odstránil všetky odkazy na Rusko a svojho titulného partnera – spoločnosť Uralkali.

FIA síce ruským a bieloruským pretekárom súťažiť nezakázala, no taká Veľká Británia už áno, čo znamená, že Mazepin by v tejto sezóne do Silverstone beztak vycestovať nemohol. Pridávajú sa k tomu aj ďalšie krajiny. Veľmi neistá budúcnosť ruských peňazí i politická situácia tlačí Haas k rozhodnutiu. To podľa nemeckých zdrojov už padlo: Mazepin končí, nahradí ho Pietro Fittipaldi.

„Úplné oddelenie oboch je nevyhnutné. Rolu tu zohrávajú dva faktory: prvým je tlak zvonku a druhým skutočnosť, že Haas je stále americký tím,“ cituje Sky Germany svoj zdroj.

„Šéf tímu Günther Steiner zdôraznil, že stajňa je finančne dostatočne silná. Viem si predstaviť, že za rohom už čaká jeden alebo dvaja sponzori. Myslím si, že tím dokáže túto medzeru vyplniť.“

Rezervný jazdec Pietro Fittipaldi sa podľa nemeckej televízie stane Mazepinovým nástupcom a do kokpitu zasadne už počas bahrajnských predsezónnych testov. Americko-brazílskeho pretekára už Steiner pred časom označil za „prvú voľbu“ Haasu.

Krátko po Sky Germany sa s trochu zvláštnym príspevkom na sociálnych sieťach prihlásil aj samotný Haas. „Ešte týždeň a sme späť na trati na predsezónnych testoch v Bahrajne,“ stojí v príspevku amerického tímu. A na priloženej fotografii vidno Haas VF-20 s Pietrom Fittipaldim v kokpite. Obrázok bez Mazepina, bez Uralkali a s Fittipaldim. Žeby náhoda?

Aktualizované 19:25: Krátko po Sky Germany sa ozval aj ďalší nemecký zdroj, denník Bild. „Môžeme potvrdiť správy Sky, že Mazepin končí. Na druhej strane, podľa našich informácií ho nenahradí Fittipaldi, ale s najväčšou pravdepodobnosťou to bude Giovinazzi.“

Síce sa tieto dva zdroje rozišli v jednej zásadnej informácií, no zhodli sa aspoň na tom, že Mazepinovci končia.