logo F1online.sk

Drive to Survive: Mazepin sa Haasu vyhrážal stiahnutím financovania

Nikita Mazepin a Dmitrij Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 3. 2022

Štvrtá séria Drive to Survive, ktorá vychádza 11. marca, bude nabitá zaujímavosťami. Sezóna 2021 bola veľkolepá, podobne veľkolepá by tak mala byť aj štvrtá séria seriálu Netflixu. Dopredu by sme mali upozorniť, že v tomto článku sa objaví menší spoiler. Týkať sa bude Dmitrija Mazepina, jeho syna, tímu Haas a letnej kauzy ťažšieho šasi, ktorá skutočne viedla k rozporom v americkom tíme.

O čo išlo? Možno si na to spomeniete, v priebehu leta minulého roku vypukla v tíme Haas kontroverzia. Šasi, ktoré používal Nikita Mazepin, bolo podľa jeho slov o asi štyri kilogramy ťažšie než Micka Schumachera. Toto malo byť dôvodom slabých výsledkov ruského mladíka v úvode sezóny, ktorý za svojim tímovým kolegom naozaj výrazne strácal.

Mazepinovci sa vtedy dožadovali výmeny, čo však mal Günther Steiner rezolútne odmietnuť. Kvôli tomu vraj ruská strana žiadala dokonca jeho odvolanie. To sa síce nepotvrdilo, avšak potvrdilo sa, že padali naozaj tvrdé varovania. Na Veľkej cene Španielska, po výmene názorov s poradcom stajne Jesperom Carlsenom, dokonca Mazepin senior prehlásil: „Ak tie šasi nevymeníte, pošlem oficiálny list, že končíme s financovaním a končíme s pretekaním.“

„S peniazmi bude veľký problém. Nech rozhodnú, čo budú robiť, pretože nemienime pokračovať s tým vašim ‚urobme toto, urobme tamto, skúsme toto, skúsme tamto.‘ Už sme to počas troch pretekov skúsili a keď odstránime logá Uralkali, s pretekaním je koniec. Vymeňte tie autá. Každý vie, že niekto tu má výhodu,“ prehlásil Mazepin, ktorého cituje RaceFans.

Carlsen následne tlmočil Steinerovi varovanie ich hlavného sponzora, že „podpíše formálny list o odstúpení, pretože podľa jeho názoru sú medzi autami rozdiely“. V Monaku tím obom jazdcom šasi na jedno podujatie vymenil, potom ich však prehodil späť. Vieme tiež, že v Rakúsku napokon Nikita Mazepin pred médiami vyrukoval s priznaním, že jeho šasi nie je identické s tým Micka Schumachera. Nikita napokon dostal nové v Belgicku, ktoré malo byť financované z vrecka jeho otca.

Na otázku producenta Drive to Survive, či sa Steiner obáva stiahnutia podpory Uralkali, Tirolčan odpovedal: „Nechcem sa k tomu vyjadrovať v interview.“

Táto epizóda seriálu bude dosť aktuálna aj vzhľadom na aktuálne udalosti. Kvôli dianiu na Ukrajine totiž v najbližších dňoch očakávame definitívny rozchod Uralkali a Haasu.