logo F1online.sk

Nikita a Dmitrij Mazepin smerujú na sankčný zoznam EÚ, prídu aj o majetok

Nikita Mazepin a Dmitrij Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2022

Nikita a Dmitrij Mazepinovci svoje stredajšie tlačové stanovisko a tlačovú konferenciu hádam ani nemohli načasovať horšie. Len pár hodín po tom, čo Nikita svetu objasnil okolnosti svojho „nespravodlivého“ odchodu, keď ho vyhodili napriek tomu, že bol ochotný splniť všetky požiadavky, rozširuje Európska únia svoj sankčný zoznam. Na ňom sa ocitnú obaja, ako Dmitrij, tak Nikita Mazepin. Všetko teoretizovanie o nespravodlivom konci je tak zbytočné, Mazepin nemá povolený vstup na územie EÚ.

Či už bol Nikitov odchod spravodlivý alebo nie, svoju prácu pilota Formuly 1 by nebol schopný vykonávať. Jeho otec Dmitrij so svojimi spoločnosťami by zas nebol schopný plniť svoje záväzky voči Haasu. Tak či onak by bol výsledok rovnaký. Nikita by skrátka nemohol pretekať vo Formule 1, ani keby to umožnil samotný šport, FIA a aj tím Haas.

Na sankčný zoznam Európskej únie pribudlo ďalších štrnásť mien z prostredia obchodu a 146 mien z ruských zákonodarných orgánov. „Nové opatrenia sú zamerané na vedúcich predstaviteľov niektorých najväčších ruských spoločností, vrátane veľkých producentov uhlia a hnojív, a taktiež šéf leteckej spoločnosti Aeroflot,“ píše Financial Times.

„Zamerali sa na vedúcich predstaviteľov spoločností, ktoré podľa EÚ poskytujú ruskej vláde významný zdroj príjmov,“ potvrdzuje Financial Times priame väzby Mazepinovcov na vládnucu garnitúru Ruskej federácie, ktorá nariadila inváziu do susednej Ukrajiny.

Súčasťou opatrení tohto sankčného balíka je aj zmrazenie ich aktív na území Európskej únie a, samozrejme, zákaz vycestovať na územie únie.

Týmto sa sankcie rozšírili aj na ostatné osobnosti, ktoré boli v prvý deň invázie na stretnutí s Vladimirom Putinom. Títo najdôležitejší predstavitelia ruskej ekonomiky – oligarchovia – tvoria jeden z pilierov Putinovej moci. Od zahájenia vojenskej kampane svet zaznamenal z ich strany len veľmi málo odporu. Aj to viedlo úniu k vystupňovaniu jej sankčných opatrení.

„Na zozname sa ocitol aj Dmitrij Mazepin, väčšinový akcionár spoločnosti Uralchem, takisto jeho syn Nikita, ktorý bol až do svojho nedávneho prepustenia jazdcom Formuly 1 v tíme Haas, kde ho sponzorovala firma jeho otca,“ potvrdil Financial Times nové mená na sankčnom zozname.