logo F1online.sk

Norris: V skutočnosti sme boli lepší, než to na prvý pohľad vyzeralo

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl11. 4. 2022

Lando Norris si pred pretekmi v Melbourne trúfal bojovať s Mercedesmi, nakoniec musel brať aj piatu priečku, ktorá je však pre McLaren po trápení z úvodu sezóny výborným výsledkom. Mladý Brit v závere zažil drámu, o ktorej sme v televíznom prenose nevedeli.

Jeho inžinier Will Joseph ho tesne pred koncom informoval o poruche, ktorú sa tím snaží manažovať. Lando dostával cez vysielačku pokyny, ktoré musel následne zadávať na volante. Výrazne spomalil a hrozilo, že ani nepríde do cieľa.

„Náročné preteky. Mali sme nejaké problémy, ktoré sme museli manažovať, čo nikdy nie je ideálne. Inak sme však mali solídnu rýchlosť,“ nekonkretizoval Lando Norris poruchu, ktorú riešil v závere, bližšie sa k nej v nedeľu nevyjadril ani tím.

Na štarte stratil Norris pozície voči obom Mercedesom. V prvom stinte sa McLareny chvíľu dokázali držať strieborných šípov, no postupne strácali a s blížiacim sa záverom už jazdili prakticky v zóne nikoho. „Na štarte sa mi pretočili kolesá, čiže odpich nebol úplne ideálny, no to sa niekedy stáva. Chýbal mi grip. Mercedes mal však aj tak oveľa lepšiu rýchlosť než my. Aj keby som bol po úvodných kolách pred nimi, tak ich auto bolo v pretekovom tempe silnejšie než naše,“ myslí si mladý Brit.

Papájové monoposty zostali trochu mimo záberov kamier, no podľa Norrisa boli na tom v Melbourne v skutočnosti ešte lepšie, než sa na prvý pohľad zdá. „Bolo tam veľa pozitívnych vecí. Myslím si, že sme v skutočnosti boli lepší, než to na prvý pohľad vyzeralo. Nebyť problémov, ktoré sme museli riešiť, boli by sme na tom na konci ešte lepšie. Nie čo sa týka pozície v cieli, ale z pohľadu celkového pretekového času. Najdôležitejšie je, že sme obaja bodovali. Pre celý tím je to odmena. Sme spokojní.“

Po siedmom mieste v Saudskej Arábii bol Lando Norris pomerne skeptický ohľadom progresu MCL36, keď sa vyjadril, že jeho tím pre skutočný progres potrebuje mesiace, a nie týždne. Je po piatom a šiestom mieste v Austrálii optimistickejší? „Ak by sme sa zajtra vrátili do Bahrajnu, opäť by som sa kvalifikoval trinásty. Auto je stále úplne rovnaké, to je ten problém. Trať v Melbourne je oveľa rýchlejšia a viac nám sedí. Monopost tak dokážeme dostať do optimálneho okna. Do ďalších pretekov si však môžeme vziať poznatky z Austrálie. Získali sme dobré body, mechanici predviedli ďalšie skvelé pitstopy a ako tím sme sa posunuli dopredu,“ uzavrel britský pretekár.

Andreas Seidl si mohol po pretekoch spokojne vydýchnuť. McLaren sa po treťom podujatí sezóny posunul na štvrté miesto Pohára konštruktérov, čo by po úvodnej veľkej cene v Bahrajne asi nikto nepredpokladal. „Pre tím je to skvelý výsledok. Potvrdili sme progres, ktorý sme dosiahli z pohľadu výkonu auta v priebehu celého víkendu. Naši jazdci dostali z monopostu maximum. Vnímame to ako motiváciu pokračovať v tvrdej práci na zlepšovaní nášho auta,“ skonštatoval Seidl.