logo F1online.sk

Verstappen nenachádza pekného slova: Bolo to príšerné

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 4. 2022

Ani na treťom podujatí sezóny sa obhajca titulu Max Verstappen nedočkal pole position. Už Džidda naznačila, že Holanďan má trochu problémy to v rozhodujúcom momente správne poskladať. Ako aj sám hovorí, v kvalifikácii si to so svojím Red Bullom zatiaľ príliš neužíva.

Analýza Karuna Čandhoka z britskej televízie Sky odhalila, že ešte dve zákruty pred cieľom bol Max na pole position. V tých posledných dvoch vedenie nielen stratil, ale ešte aj nabral stratu asi troch desatín sekundy. Hlavne v predposlednej zákrute to Verstappenovi tento víkend nešlo a po skončení kvalifikácie ťažko hľadal nejaké pekné slová.

„Chlape, čo sa to zase stalo s touto sadou gúm, veď sú na hovno,“ rozčuľoval sa Verstappen inžinierovi do vysielačky. „Je to strašne zvláštne, skrátka to nebol ten istý pocit. Neuveriteľné. Naozaj musíme zistiť, prečo je medzi týmito sadami taký rozdiel.“

Sú to pritom veľmi podobné prehlásenia ako v Džidde, kde Holanďanovi kvalifikácia taktiež nevyšla. „V aute som sa necítil dobre celý víkend. Nemyslím, že som odjazdil jedno kolo, v ktorom by som sa cítil sebaisto,“ povedal hneď po kvalifikácii Verstappen v rozhovore s Johnnym Herbertom.

Na tlačovej konferencii na to za prítomnosti ďalších novinárov nadviazal, keď dostal otázku, či kvalifikačné problémy súvisia s traťou alebo charakteristikami auta. „Tak trochu oboje,“ odpovedal Verstappen.

„Kvalifikácia nebola nijak úžasná, nemali sme skrátka dobré vyváženie. Po skončení každej veľkej ceny idem na simulátor, aby som sa pokúsil položiť dobré základy pre nastavenie, ale po príchode na okruh čelím zakaždým ťažkostiam. Potrebujem tomu teda porozumieť, pretože to nebolo veľmi príjemné,“ hovorí Verstappen.

Ako sme už uviedli, Max mal dnes našliapnuté na pole position, všetko sa však zmenilo v posledných dvoch zákrutách. Verstappen hovorí, že aj keď mal v prvom pokuse v Q3 z auta dobrý pocit, „náhodná zmena vyváženia“ spôsobila prebrzdenie pneumatík.

„Celý víkend to bolo príšerné. Skrátka som nemal balans, neustále som to naháňal a nikdy sa v priebehu kola necítil dostatočne komfortne. Neplatilo to o jazdách s plnou nádržou,“ povedal Verstappen.

„Bolo to veľké trápenie a nezdá sa, že by sa nám to podarilo napraviť, dokonca ani v kvalifikácii. Môj prvý pokus v Q3 bol o trochu lepší, no potom som v jednej zákrute prebrzdil len kvôli tejto náhodnej zmene vyváženia. Nebolo to teda skvelé, ak mám povedať úprimne,“ dodal Max.

Nemusí však zúfať, veď jeho Red Bull by mohol v pretekovom tempe zopakovať niečo podobné, ako sme videli v Džidde.

Súvisiace články