logo F1online.sk

Red Bull-Porsche? Spojiť sily s automobilkou je podľa Hornera “veľmi ľahké”

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2022

Volkswagen Group vo štvrtok potvrdila svoj záujem vstúpiť do Formuly 1. V padoku sa preto živo diskutuje o tom, ku komu by sa mohli pridať jeho značky. Špekuluje sa však najmä o Audi, keďže podľa insiderov je dohoda medzi Porsche a Red Bullom takmer istá. Dopracovať sa k takej spolupráci je dokonca z pohľadu Red Bullu jednoduché, prezradil v piatok Christian Horner.

Šéf Red Bullu ešte neinformoval o tom, či predbiehajú rokovania a v akom sú štádiu, no jasne odkázal, že vybudovanie Red Bull Powertrains nijako nebráni spojeniu síl s automobilkou, ktorá by mala záujem pomáhať mu pri vývoji pohonných jednotiek.

Na margo štvrtkových noviniek Horner poznamenal, že “pre Formulu 1 sú to skvelé správy, že takéto dve značky uvažujú nad vstupom do Formuly 1” a zároveň, že z pohľadu Red Bullu “je prirodzené s nimi rokovať”. V tomto prípade sa bavíme najmä o Porsche, ktoré nemalo ďaleko od toho, aby dodávalo Red Bullu motory už v minulosti.

Oživiť túto spoluprácu, ktorá sa kvôli dieselovému škandálu skončila skôr než začala, by bola hračka. Christian Horner hovorí, že dať sa dokopy dokonca s akýmkoľvek výrobcom by nebol problém. “Bolo by to veľmi ľahké, ale muselo by to byť s tým správnym partnerom.”

“Preto nám dáva zmysel rokovať s výrobcami alebo akýmkoľvek výrobcom, ktorý to myslí vážne. Náš projekt Powertrains pokračuje, ideme podľa plánu a tešíme sa z toho, koľko talentovaných ľudí sa nám podarilo pritiahnuť,” raduje sa šéf Red Bullu.

Podľa informácií nemeckého magazínu Auto Motor und Sport by spolupráca Porsche a Red Bullu vyzerala tak, že Red Bull by vyrábal spaľovací motor, zatiaľ čo Porsche by pomohlo nasmerovať vývoj elektrickej časti pohonnej jednotky.

Christian Horner však trvá na tom, že Red Bull Powertrains nestojí a nepadá na tom, či sa podarí nájsť partnera z automobilového priemyslu. “Prvý jednovalcový motor pre rok 2026 naštartujeme už čoskoro,” odhaľuje prvé vývojové kroky. “Do nových priestorov sa presunieme koncom mája, pritiahli sme niekoľko fantasticky talentovaných ľudí, takže áno, sme spokojní s naším postupom.”

Predstava príchodu Porsche a Audi do Formuly 1 sa páči aj Maxovi Verstappenovi, ktorý by prípadnú spoluprácu sám zažil, keďže má s Red Bullom kontrakt až do roku 2028. “Je to vzrušujúce a pre Formulu 1 veľmi dôležité. Máme tu desať skvelých tímov, ale mať popri nich aj naozaj veľké značky a vidieť tie záväzky je niečo. Teším sa na to, čo prinesie budúcnosť.”