logo F1online.sk

Prvý tréning v Melbourne jednoznačne ovládol Sainz

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2022

Žeby bol Carlos Sainz späť? Španielsky pretekár bol v úvodnom tréningu na Veľkú cenu Austrálie jasne najrýchlejší, keď zajazdil o viac ako polsekundy lepší čas než všetci ostatní piloti v štartovom poli. Z druhého miesta mu sekundoval Charles Leclerc.

Predpoklady sa naplnili, okruh v Albert Parku je oveľa rýchlejší ako v minulosti. Ak si porovnáme čas najrýchlejšieho muža dnešného prvého tréningu Carlosa Sainza s časom Lewisa Hamiltona, ktorý bol po FP1 na čele v roku 2019, tak môžeme konštatovať, že sme rýchlejší o takmer štyri sekundy na kolo.

Carlos Sainz sa dnes dostal na prvú pozíciu vďaka času 1:19,806, čo bol o 0,571 sekundy lepší výkon ako pokus Charlesa Leclerca. Španiela nezabrzdili ani drobné problémy z úvodu tréningu, keď sa mechanikom nedarilo na auto nasadiť predné krídlo so senzormi svetlej výšky. Na trať tak Sainz vyrážal ako posledný, no napokon to na počte odjazdených kôl nebolo vôbec vidieť.

Charles Leclerc mal v piatok o čosi viac problémov, relatívne často sme víťaza tohtoročnej VC Bahrajnu videli v štrku. Vo vysielačke inžinierovi hlásil, že nie je spokojný so zadnou časťou svojho monopostu. Vo Ferrari teda majú čo ladiť.

Tretie a štvrté miesto obsadila dvojica z Red Bullu. Sergio Pérez nám dnes nechtiac spôsobil aj jednu červenú vlajku, keď mu zo zadnej časti monopostu odpadlo jedno krídelko a zostalo ležať za poslednou zákrutou. Max Verstappen mal do veľkej miery bezproblémové jazdy.

Piate miesto patrí Landovi Norrisovi z McLarenu, ktorého kolega Daniel Ricciardo skončil ôsmy. Zdá sa, že zrýchlený okruh v Melbourne by McLarenu mohol vyhovovať určite viac ako Sachír, za čo papájoví vďačia tomu, že organizátori odstránili niekoľko pomalých zákrut.

V prvej desiatke sa ocitli aj oba Alpiny, Ocon je šiesty a Alonso deviaty, nuž a TOP10 dopĺňajú ešte Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Mercedesy zatiaľ svoju rýchlosť neukázali, jeho piloti v prvom tréningu skúšali dve rôzne nastavenia monopostu — Russell nasadil menšie a Hamilton väčšie zadné krídlo. Russell krídlo nezmenil, no sedemnásobný majster sveta v druhej časti otestoval aj druhú špecifikáciu krídla.

Okrem spomínanej červenej vlajky, ktorú spôsobil Sergio Pérez, sme dnes zaznamenali ešte jednu. Pár minút pred koncom tréningu na trati odstavil svoj monopost navrátilec Sebastian Vettel, ktorý doplatil na zlyhanie pohonnej jednotky. Nemcovi začala dymiť zadná časť auta a on musel siahnuť po hasiacom prístroji. Vettel sa napokon dopravil do boxov na skútri, čo pobavilo fanúšikov, no nie komisárov. Tí ho začali vyšetrovať — cestu si totiž skrátil prejazdom priamo po trati.

Menej kôl ako Vettel odjazdil len Mick Schumacher, ktorý dnes dostal úplne nové šasi, a rovnako ako Nemec, teda 18 kôl, má na konte Kevin Magnussen. Pilot Haasu sa v piatok ráno necítil dobre, kvôli čomu vynechal mediálne povinnosti. Podľa Günthera Steinera na tom nebol ideálne ani počas tréningu, ale premohol sa a napokon jazdil.

Po prvom tréningu môžeme ešte skonštatovať, že v kvalifikácii bude spôsobovať problémy aj premávka. Dnes sme počuli celý rad sťažností jazdcov na blokovanie. Komisári si v tejto súvislosti predvolali dvoch pilotov. Carlos Sainz zablokoval Kuan-jü Čoua a Kevin Magnussen Lancea Strolla. Tieto dva incidenty však rozhodne neboli jediné.

https://pbs.twimg.com/media/FPy1H8GaMAIHsKn?format=jpg&name=medium