logo F1online.sk

Häkkinen: Hamilton teraz istotne šomre a začína uvažovať nad prestupom

Lewis Hamilton
© Twitter/PETRONAS Motorsports
Milan Kubala
Milan Kubala17. 4. 2022

Lewis Hamilton síce pred časom vyhlásil, že formulovú kariéru chce ukončiť v Mercedese, no to sa po nevydarenom vstupe do sezóny 2022 môže ľahko zmeniť. Podľa Miku Häkkinena už teraz musí byť na stretnutiach s tímom mrzutý a jeho myseľ mu pomaly začína nahlodávať myšlienka prestupu do inej stajne.

Je síce pravda, že Mercedes je momentálne druhý v konštruktérskom šampionáte a George Russell zas drží druhú priečku v hodnotení jazdcov, no tieto umiestnenia majú poriadne ďaleko od výkonnostnej reality monopostu W13. Lewis Hamilton si to veľmi dobre uvedomuje — tento rok na titul zatiaľ nemôže pomýšľať — a určite cíti nepohodu, ktorú podľa Häkkinena len umocňuje nová posila stajne George Russell.

K tomu si ešte pridajme rozpočtový strop, pre ktorý Mercedes nemôže do vývoja investovať ťažké milióny a rýchlo sa vyhrabať z priepasti, v ktorej sa ocitol. Bude to ešte dlhá cesta. “Je zrejmé, že Lewis sa ocitol v ťažkej situácii,” hovorí pre Unibet Mika Häkkinen. “Russell neprišiel do tímu, aby bol tímovou dvojkou alebo prehral. Dáva do toho všetko a pracuje na tom, aby sa jedného dňa stal majstrom sveta. Určite sa neskláňa pred sedemnásobným šampiónom.”

“Na posledných pretekoch v Austrálii sa Lewis ocitol v ťažkej situácii, naozaj ťažkej. Tím prirodzene chce, aby jeho jazdci dokončili preteky, nuž a aj získali výsledok — aj keď nebol taký, v aký dúfali, pre stajňu sú to stále dobré body,” pokračuje majster sveta z rokov 1998 a 1999. “Som si istý, že Lewisa táto situácia stále otravuje, je ťažké, keď vás porazí George. Obávam sa, že toto bude pre Lewisa náročná sezóna.”

Lewis Hamilton vstupoval do tohto ročníka nastavený úplne inak ako George Russell, myslí si Häkkinen. Podľa neho práve tento rozdiel v nastavení jazdcov je vodou na Russellov mlyn, a to primárne z psychologického hľadiska.

Häkkinen to vzápätí vysvetlil: “Pre Mercedes je to ťažké, ale najmä pre Lewisa. George prichádza z tímu, ktorý nezažil takmer žiadne úspechy. Pozbieral pár dobrých kvalifikačných výsledkov, ale nie pretekových. Všetky tieto úspechy s Mercedesom sú preňho nové, zo všetkého má skvelý pocit.” A ako sa na taký istý výsledok pozerá Hamilton? “Pre Lewisa je toto katastrofa. A keďže George je pred ním, tak je to ešte horšie.”

Toto všetko sa možno na Hamiltonovi neodrazí na kamerách, ale na brífingoch s inžiniermi určite, uvažuje ďalej lietajúci Fín. “Rozmýšľam, ako sa asi Lewis chová na tímových stretnutiach. Stavím sa, že na nich šomre, doslova si to viem predstaviť! Veľa sa sťažuje a narieka…”

A keďže odstrániť problémy monopostu nebude vôbec jednoduché, Hamilton už začne poškuľovať aj po ostatných tímoch, hoci kontrakt mu vyprší až na konci sezóny 2023. “Toto všetko naštartuje prirodzený proces, keď sa pilot sám seba spýta — mal by som ísť niekam inam? Toto je fakt. V Mercedese strávil celé roky a vyhral niekoľko šampionátov. Teraz, keď už veci nejdú hladko, začne uvažovať nad zmenou tímu.”