logo F1online.sk

Lawrence Stroll zisťuje, že tím F1 nie je firma s oblečením, myslí si Villeneuve

Lance Stroll, Lawrence Stroll, Martin Whitmarsh
© Aston Martin
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková12. 4. 2022

Doterajší priebeh sezóny je pre Aston Martin jednou veľkou katastrofou, a to v mnohých smeroch. Majiteľ tímu Lawrence Stroll si podľa majstra sveta z roku 1997 Jacquesa Villeneuvea postupne uvedomuje, že úspech v kráľovnej motoršportu nie je také jednoduché dosiahnuť.

Aston Martin nemá na konte v hodnotení Pohára konštruktérov ani bod, a to ako jediný tím z pelotónu, čo z neho aktuálne robí najväčšieho outsidera tejto sezóny. Od začiatku ročníka sa britská stajňa stretáva s rôznymi problémami, ako napríklad ochorenie Sebastiana Vettela, ktorého covid vyradil z účasti na úvodných dvoch pretekoch.

Villeneuve trvá na tom, že majiteľ tímu a zároveň otec Vettelovho tímového kolegu Lancea Strolla začína zisťovať, že viesť tím F1 nie je to isté, ako riadiť firmu s oblečením či hodinkami. „Najmä ak vediete tím pre svojho syna, hľadanie riešení je o to zložitejšie.“ Pripomína aj Kanaďanovu chybu z kvalifikácie v Albert Parku, ktorú si ani nepriznal. „Strollov incident s Latifim v kvalifikácii bol jednoducho trápny. Myslím si, že Vettel by bol radšej doma.“

Čo sa týka Sebastiana Vettela, ten práve v Melbourne zažil jeden z najhorších víkendov svojej kariéry a preteky po náraze do bariéry ani nedokončil. Napriek tomu tvrdí, že nálada v tíme je dobrá. V kuloároch sa však šepká, že hrozivá situácia by mohla štvornásobného majstra sveta dotlačiť k odchodu do predčasného formulového dôchodku.

„V Melbourne to bolo také zlé, že ho takmer ľutujete,“ povedal pre Sky Deutschland jeho nemecký kolega Ralf Schumacher. S tým sa stotožňuje aj Villeneuve.

„Vettel robil chyby aj vo Ferrari, ale tento víkend to bolo iné. Neboli to veľké údery, ale sponzorom sa to aj tak kvôli strateným bodom nepáči, nehovoriac o škodách. Otázkou teraz je, čo robí Lawrence Stroll? Ak sa správa k svojim jazdcom tak, ako podniká, nie sú to asi príjemné rozhovory,“ povedal 51-ročný bývalý pretekár.

Kanaďan si nemyslí, že dôjde k nejakej zmene. „Ani z dlhodobého hľadiska to nie je jednoduchá situácia na riešenie. Postavili auto porovnateľné s Williamsom alebo Haasom, ale tieto tímy to dokázali s menším rozpočtom.“

Ostatní jazdci zlý melbournský víkend pre Aston Martin zaklincovali vyjadreniami o pomalom bezpečnostnom vozidle rovnomennej značky. Napríklad George Russell zdôraznil, že taký Mercedes je o päť sekúnd na kolo rýchlejší, kým Max Verstappen ho prirovnal ku korytnačke.