logo F1online.sk

Veľká cena Las Vegas potvrdená, FOM predstavila aj okruh Nevada Leon

Veľká cena Las Vegas
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 3. 2022

Očakávané sa dnes nadránom stredoeurópskeho času stalo skutočnosťou. V roku 2023 budeme mať v kalendári tri podujatia v Spojených štátoch amerických. Austin a Miami doplní „Sin City“ Las Vegas. Pretekať sa bude na mestskom okruhu Nevada Neon.

Ten podľa očakávania vedie skrz slávne miesta na Las Vegas Strip. FOM potvrdila novú trojročnú zmluvu a predstavila aj podobu nového okruhu. Ten bude mať štrnásť zákrut, dĺžku 6,12 kilometra a kľukatiť sa bude pomedzi slávne hotely a kasína mesta v Nevade. Podľa FOM by monoposty mali na rýchlej mestskej trati dosahovať maximálnu rýchlosť až 342 kilometrov za hodinu.

Podujatie sa uskutoční v novembri 2023, pričom sa hovorilo o tom, že pripadne na americký deň vďakyvzdania, teda 24. november.

Novinky boli oznámené priamo na „mieste činu“ na slávnostnom podujatí v Las Vegas za prítomnosti výkonného riaditeľa Liberty Media Grega Maffeia a prezidenta Stefana Domenicaliho. Pridali sa k nim aj mieste zainteresované strany vrátane guvernéra Nevady Stevea Sisolaka a zástupcov Las Vegas Convention and Visitors Authority.

„Ikonické Las Vegas a Formula 1 ako vrchol motoristického športu sú dokonalým spojením rýchlosti a pôvabu,“ povedal Maffei. „Naša dôvera v túto jedinečnú príležitosť je evidentná aj z nášho rozhodnutia prevziať úlohu promotéra Veľkej ceny Las Vegas v spolupráci s Live Nation.“

„Nemôžem sa dočkať spolupráce s našimi novými partnermi v snahe vytvoriť veľkolepé podujatie. Potenciál Formuly 1 bol v posledných rokoch dobre preukázaný a VC Las Vegas ho len posunie na ďalšiu úroveň,“ dodal Maffei.

Sám Stefano Domenicali pri tejto príležitosti povedal: „Toto je neuveriteľný moment pre Formulu 1, ktorý dokazuje obrovskú príťažlivosť a rast nášho športu. Las Vegas je destinácia známa po celom svete pre svoje vzrušenie, pohostinnosť a samozrejme slávny Las Vegas Strip.“

„Neexistuje lepšie miesto pre preteky Formuly 1 ako globálne hlavné mesto zábavy a my sa už nevieme dočkať až sem v budúcej sezóne budeme môcť prísť,“ dodal Domenicali.

Zaujímavosťou je určite aj to, že preteky sa uskutočnia až o desiatej večer miestneho času, teda o šiestej ráno toho stredoeurópskeho (u nás už v tom čase bude nedeľa). Nemali by sa pritom uskutočniť tradične v nedeľu, ale v sobotu. Deň vďakyvzdania v roku 2023 vychádza na piatok 24. novembra.