logo F1online.sk

Úplne som stratil výkon, hovorí Ricciardo o svojom odstúpení

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 3. 2022

Daniel Ricciardo bol v Džidde jednou z troch „obetí“ nešťastného 36. kola, počas ktorého sme prišli hneď o tri monoposty. V McLarene ešte nepoznajú príčinu Austrálčanovho odstúpenia.

Nebyť technickej poruchy, mohli z toho byť pre „papájových“ dvojité body. Ricciardo bol totiž vôbec prvým jazdcom v boxoch, keď už v ôsmom kole prezul na tvrdé pneumatiky. Zo skoršieho pitstopu profitoval počas safety caru a vo svojich pneumatikách mal aj s blížiacim sa záverom dostatok rýchlosti.

Krátko po tom, ako pri tímovej réžii prepustil cez seba Landa Norrisa, mu však v nájazde na cieľovú rovinku vypovedal službu jeho MCL36. „Úplne som stratil výkon, mohli to spôsobiť rozličné veci. Odhadol by som, že možno odišiel hnací hriadeľ, no nie som mechanik, takže ma neberte za slovo. Myslím si, že sme mohli získať dvojité body, čo by bolo po tom, kde sme boli v Bahrajne, absolútne fantastické,“ povedal Daniel Ricciardo.

Aj napriek predčasnému koncu našiel Austrálčan aj pozitíva. „Z tohto víkendu si určite môžeme vziať aj pozitíva. Stále je pred nami dlhá cesta, no urobili sme malý krok správnym smerom. Rovnako je dobré, že Lando získal pre tím body po peknej bitke v závere. Na tomto môžeme stavať,“ skonštatoval Ricciardo, ktorý po pretekoch sympaticky prišiel pozdraviť Landa Norrisa.

McLarenu bezpochyby pomohla aj charakteristika trate, na ktorej prevládajú stredne rýchle a rýchle zákruty. „Určite nám to pomohlo. Od prvého tréningu sme si obaja mohli v aute viac veriť, aj keď sa to možno neprejavovalo na našich časoch. Keď sa pozrieme, aké zmeny sa udiali v Melbourne, tak by nám to tam snáď mohlo sedieť. Teším sa na domácu veľkú cenu. Nemôžem sľubovať úžasné výsledky, no som si istý, že na obzore nás čakajú lepšie veci,“ uzavrel Ricciardo.

Kým v minulom roku by vo Wokingu zrejme boli po pretekoch, v ktorých by bodovali s jedným autom na siedmom mieste, sklamaní, v súčasnej situácii sa musia tešiť aj z tohto výsledku. „Berieme to. Naším cieľom bolo strategickými rozhodnutiami dostať našich pilotov späť do TOP10. Body pre Landa sú odmenou pre nás všetkých za tvrdú prácu. Zmienku si zaslúžia našich mechanici za dva excelentné pitstopy,“ skonštatoval šéf tímu Andreas Seidl, ktorý pochválil mechanikov za ďalší najrýchlejší pitstop pretekov.

V tíme zatiaľ nepoznajú príčinu Ricciardovej poruchy. „Musíme sa ospravedlniť Danielovi. Nebyť mechanického zlyhania, mali by sme obe autá na bodoch. Po návrate domov budeme analyzovať, čo presne spôsobilo jeho vypadnutie. Zároveň budeme tvrdo pracovať na tom, aby naše auto malo viac výkonu. Tieto body sú pre nás skvelou motiváciou.“