logo F1online.sk

Norris: Naše auto malo na Q3

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 3. 2022

Len 33 tisícin sekundy od Q3. Lando Norris mal postup do tretej časti kvalifikácie doslova na dosah a veľmi sa hneval aj na seba samého. V každom prípade platí, že pre McLaren to bola rozhodne lepšia sobota než tá minulotýždňová v Bahrajne.

Lando Norris deviatym najrýchlejším časom relatívne bez problémov postúpil z Q1. V druhej časti kvalifikácie sa v druhom pokuse síce mierne zlepšil, no doplatil v ňom na premávku i vlastné zaváhania.

Akoby tušil, že to na postup stačiť nebude, hneď sa do vysielačky ospravedlnil tímu a priznal, že kolo pokazil. Napokon spadol na jedenáste miesto so spomínanou tesnou stratou na desiateho Russella. „Určite sme na tom lepšie než v Bahrajne. Viac som si pri riadení auta veril. Realisticky, dnes sme mali byť v Q3. V určitých oblastiach sme však mohli byť rýchlejší, a to nás stálo postup. Narazil som na premávku, čiže bolo ťažké dať dokopy čisté kolo, no aj ja sám som urobil chybu. Som nahnevaný na seba a som aj mierne frustrovaný. Mal som v rukách auto, ktoré malo potenciál na Q3,“ povedal Lando Norris po kvalifikácii, ešte stále viditeľne sklamaný.

Z jedenásteho miesta na štarte však nie je ďaleko od bodov. Uvidíme, či sa zlepšenie „papájových“ premietne aj do pretekového tempa, v ktorom boli v Bahrajne snáď ešte horší než v jazde na jedno kolo.

„Budú to dlhé preteky, pneumatiky budú predstavovať výzvu. Niektoré tímy vyzerajú oveľa lepšie než my, no opakujem, mali sme byť v Q3. Mohli sme lepšie využiť príležitosti, ktoré sa naskytli. V pretekoch možno budeme mať na Magnussena či Gaslyho, tí ďalší od Alfy Romeo cez Alpine sú ďaleko pred nami. Myslím si však, že si môžeme trúfať na body a pokúsime sa ich získať,“ doplnil mladý Brit.

Daniel Ricciardo sa kvalifikoval tesne za svojím tímovým kolegom ako dvanásty, no odštartuje z pätnásteho miesta — po Schumacherovom odstúpení zrejme už zo štrnásteho. Jeho inžinier ho počas Q2 včas neupozornil na Estebana Ocona v rýchlom kole. Ricciardo sa uhol príliš neskoro, čím Ocona zablokoval a zruinoval jeho pokus. Bol teda potrestaný stratou troch miest na štarte a McLaren finančnou pokutou.

Z týchto pozícií to bude pre Ricciarda v nedeľu ešte o niečo ťažšie. „Sme konkurencieschopnejší než pred týždňom, až do konca sme boli v hre o Q3. Obom nám chýbala možno desatina. Verím, že v nedeľu môžeme vymyslieť dobrú stratégiu a dostať sa vyššie. Nepoužíval by som slovo spokojnosť, no oproti Bahrajnu je tu dobré zlepšenie z pohľadu celého tímu,“ povedal Daniel Ricciardo.

McLaren je na tom zatiaľ lepšie než ďalší zákazníci Mercedesu, a v Q1 a Q2 nebol ďaleko ani od samotného továrenského tímu. „Kvalifikácia pre nás znamenala dobrý krok dopredu v porovnaní s Bahrajnom. Náš balík lepšie sedí tomuto typu trate, a taktiež má tento víkend pre nás hladší priebeh. Naším cieľom bude získať prvé body sezóny. Vieme, že preteky budú dlhé a náročné, stať sa môže veľa. Veríme, že nám to môže priniesť nejaké príležitosti,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.