logo F1online.sk

Verstappen: Nemôžem sa sťažovať, potenciál v aute je

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 3. 2022

Max Verstappen v kvalifikácii na Veľkú cenu Saudskej Arábie podľahol svojmu tímovému kolegovi len po druhýkrát za viac ako tri roky. Veľká cena Mexika 2018, Veľká cena Emilia Romagna 2021 a Veľká cena Saudskej Arábie 2022, to sú posledné tri kvalifikačné porážky holandského pretekára v súboji s tímovým kolegom. Maxovi dnes zostalo „len“ štvrté miesto za Pérezom a oboma pilotmi Ferrari. Pred novinármi sa však nezdal obzvlášť sklamaný.

Verstappenovi vôbec nevyšlo jeho prvé rýchle kolo v Q3, keď za lídrom zaostal o viac ako osem desatín. V tomto prvom pokuse skúsil dve prípravné kolá a vôbec mu to nevyšlo. Tímu sa následne posťažoval, že mu na týchto pneumatikách chýbala priľnavosť. Vo svojom druhom pokuse sa dokázal zlepšiť, stačilo mu však „iba“ na štvrté miesto.

„Nebola to nijak úžasná Q3, pritom v Q1 a Q2 to vyzeralo celkom dobre. Prvá sada pneumatík v záverečnej časti bola skrátka príšerná,“ hovorí Verstappen.

„Neviem, bol to úplne iný pocit, auto lietalo zo strany na stranu a ťažko sa riadilo. Ak máte také slabé prvé kolo, tak stratíte rytmus pred druhým pokusom na čerstvých pneumatikách. Necítil som sa veľmi pohodlne a nedokázal z gúm ťažiť tak, ako sa mi to podarilo v Q1 a Q2.“

„Na tomto okruhu, kde teploty vzduchu a trate neustále klesajú, by ste sa mali poľahky zlepšovať, ale dnes to nejako nemalo šťavu. Niečo také sa mi ešte nestalo, čiže máme niečo, na čo sa treba pozrieť,“ povedal Max.

Džidda je v mnohom špecifická. Ako už povedal sám Verstappen, teploty klesajú a trať sa konštantne zlepšuje. Je to tiež mestský a veľmi rýchly okruh, na ktorom sa skutočne potrebujete dostať do rytmu, získať momentum a sebadôveru. Maxovi to však v Q3 z nejakého dôvodu príliš nesadlo.

„Nie je to len momentum, ale tiež príprava a zahriatie pneumatík. Skúsil som niečo odlišné, možno to nebolo správne, ale cítil som sebadôveru, že to bude fungovať, veď to fungovalo v Q1 a Q2, ale v Q3 bol ten pocit strašný. Musíme sa na to pozrieť,“ povedal Verstappen.

Ten za kolegom zaostal o asi štvrť sekundy, čo nie je málo, ale ani veľa. Sergio Pérez vybojoval svoju prvú pole position, čo si vyslúžilo gratulácie aj zo strany Verstappena.

„Sťažujem sa, že som v aute nemal dobrý pocit, ale potenciál v ňom je,“ povedal obhajca titulu na margo úspechu svojho tímového kolegu. „Checo dnes odviedol skvelú prácu a som zaňho veľmi šťastný. Verím, že v nedeľu dokážeme Ferrari skomplikovať život.“