logo F1online.sk

Binotto: Dostali sme záruky, opustiť krajinu by nebolo správne

Džidda, Saudská Arábia, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2022

Formula 1 zostáva v Džidde aj napriek siahodlhým rokovaniam jazdcov, ktoré trvali do hlbokej noci. Podľa šéfa Ferrari Mattiu Binotta napokon všetci dospeli k správnemu rozhodnutiu aj napriek tomu, že v piatok došlo k útoku len pätnásť kilometrov od dejiska veľkej ceny.

Zo stretnutia jazdcov je zrejmé, že časť z nich mala obavy o bezpečnosť podujatia, ale aj svoju. Vo vyhlásení Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA piloti konštatujú napríklad to, že počas piatkových jázd mali problém koncentrovať sa len na svoju jazdu; na niektorých úsekoch totiž priamo z kokpitu videli dym, ktorý im pripomínal, že v Saudskej Arábii sa nikdy nedá hovoriť o stopercentnej bezpečnosti.

BBC napokon v sobotu predpoludním prezradila, že piloti sa rozhodli zostať aj po istom nepriamom nátlaku — zo správy vyplynulo, že ich odchod z krajiny by nemusel prebehnúť úplne bez problémov. Zdá sa vám to absurdné? Ak áno, vedzte, že len pred necelými troma rokmi mala problém s opustením krajiny približne 200-členná delegácia wrestlerov a ich tímov po tom, čo nastali nezhody ohľadom platieb za vysielacie práva.

Saudská Arábia údajne nezaplatila za predchádzajúce podujatia niekoľko desiatok či až stoviek miliónov dolárov, a tak sa organizácia WWE rozhodla ukončiť živý prenos predčasne. Tým vraj naštvala korunného princa Mohameda bim Salmana. Výsledkom bolo to, že wrestlerom nebolo umožnené odletieť späť domov. Na letisku v Rijáde strávili viac ako šesť hodín bez povolenia odletieť — mnohí sa vraj cítili ako rukojemníci.

Bol na pilotov vyvíjaný nátlak, aby sa podriadili a zostali v krajine? Informácie sa rôznia a viac svetla do veci nevniesol ani Mattia Binotto v sobotu na tlačovke šéfov tímov. “O to tu nejde,” vyhol sa odpovedi. “Piloti sa stretli. Určite mali isté obavy, po skutočnostiach, ktoré sa udiali v piatok, sme boli všetci znepokojení, pretože toto nie je normálna vec a udiala sa blízko okruhu. Tieto obavy treba vziať na zreteľ a diskutovať o nich.”

Tieto obavy sa snažili rozohnať zástupcovia vlády aj bezpečnostných zložiek. “Náš tím aj ja osobne ako šéf tímu som dostal záruky od F1, saudskoarabskej vlády aj bezpečnostných agentúr, že všetko bude bezpečné a pod kontrolou. Toto isté bolo treba vysvetliť aj jazdcom. Vďaka tejto situácii pochopili, že sme v bezpečí.”

“Mali sme dlhé rozhovory, čo je dôležité. Pochopili a podporili to, že je dôležité tu zostať a pokračovať v súťažnom víkende. Opustiť krajinu by nebola správna voľba. Po všetkých tých ubezpečeniach sme nemali dôvod opustiť krajinu,” tvrdí Mattia Binotto. “Jazdci sa stretli, mali svoje obavy a predostreli ich všetci spoločne. My sme sa pokúsili získať tieto garancie a tiež vysvetlenie pre nich.”

Z tohto pohľadu je však zaujímavé, že hneď počas druhého tréningu šéfovia tímov hovorili o tom, že ich stajne sa jednohlasne dohodli pokračovať v súťažnom víkende. Organizátor už na sociálnych sieťach veľkolepo oznamoval, že všetko bude pokračovať podľa plánu.

Napokon to také jednoznačné nebolo, jazdcov sa podarilo presvedčiť až po druhej hodine ráno. Prečo to vlastne trvalo tak dlho? “Pretože tu máme 20 jazdcov, každý má svoj názor. Bolo dôležité, aby si to prediskutovali, aby si položili tie správne otázky. Myslím si, že z toho vznikla dlhá a pozitívna diskusia. Títo chlapci majú svoj hlas, sú to hviezdy nášho športu.”

“Ich hlasy sú dôležité a pre mňa ako šéfa Ferrari je dôležité im naslúchať a taktiež im vysvetliť situáciu a čo je podľa nás správne. A kým oni sú tie hviezdy, my ako šéfovia tímov máme povinnosť pokúsiť sa im vysvetliť, čo treba zvážiť, aby aj oni mohli dospieť k vlastným záverom,” doplnil Binotto.

Šéf McLarenu Andreas Seidl taktiež hovoril o tom, že “je dôležité, aby mali piloti silný hlas” a mohli prehovoriť o tom, čo je podľa nich správne pre šport, no na druhej strane treba, aby aj vedenie predostrelo svoje pohľady na vec.

“Napokon sme dospeli k tomu istému záveru. Po všetkých tých ubezpečeniach je správne pokračovať v tomto víkende, sme tu v bezpečí,” hovorí Seidl. “Nezabudnime, že tu nejde len o jazdcov a šéfov tímov, ale o 2000-členný padok F1. Spolu s FIA a F1 sme museli prijať správne rozhodnutie pre všetkých z nás.”