logo F1online.sk

Bottas ľutuje kvalifikáciu, tím mu natankoval priveľa paliva

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas na pódiu
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2020

Nie je žiadnym tajomstvom, že na Hungaroringu rozhoduje kvalifikácia. Okruh neponúka veľa možností na predbiehanie, a tak je pole position veľmi dôležitá. Koniec-koncov, potvrdilo sa to aj dnes. Lewis Hamilton získal svoje ôsme maďarské víťazstvo práve po štarte z najvýhodnejšej pozície. Valtteriho Bottasa o to viac mrzí chyba zo soboty.

V poslednej časti kvalifikácie to vraj Mercedes nezvládol ideálne a do auta mu natankoval priveľa paliva. Nezabudnime na to, že Bottas stratil v kvalifikácii len jednu desatinku sekundy, čiže misku váh mohla na jeho stranu posunúť akákoľvek maličkosť.

Valtteri Bottas pre fínsku televíziu MTV3 uviedol: “Včera sme mali priestor na zlepšenie, mal by som šancu na pole position. Z nejakého dôvodu som mal v aute priveľa paliva. To malo vplyv aj na dnešok.”

Ak bolo toho paliva dosť na to, aby sa postaralo o rozdiel jednej desatiny na kolo, Bottas dnes mohol stáť na pole position. A možno by sa mu ani nestala nepríjemnosť na štarte, keď zareagoval na kontrolky na svojom volante a nie na štartové svetlá. Nič z toho sa však už nedozvieme.

Bottas sa v každom prípade prepadol až na šieste miesto a postupne si musel raziť cestu nahor. Keď už bol tesne za Maxom Verstappenom, Mercedes rozhodol, že bude lepšie, ak zamieri do boxov po čerstvé gumy. Ku koncu pretekov mu mali poskytnúť rozhodujúcu výhodu v súboji s Verstappenom.

Nakoniec mu však chýbali kolá. “Stálo to za ten risk. Myslím si, že životnosť pneumatík by sa postarala o rozdiel. Dnes to ale nevyšlo. Teším sa do Silverstone, no máme toho veľa, z čoho sa musíme tento víkend poučiť.”

“Dúfam, že toto boli najhoršie preteky tejto sezóny. Stále je ale len začiatok. Áno, Lewis vedie šampionát, ale stále je všetko v hre,” dodal Bottas.