logo F1online.sk

Možno si na to budeme musieť zvyknúť, hovorí Norris po trinástom mieste

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 3. 2022

V minulej sezóne bola neúčasť jedného z McLarenov v Q3 považovaná za veľké prekvapenie. Je možné, že v roku 2022 si budeme musieť na neúčasť „papájových“ v najlepšej desiatke kvalifikácie zvyknúť.

Lando Norris bol dnes podobne ako v uplynulom ročníku ten lepší z McLarenov, no nemal dôvod jasať. V prvej časti kvalifikácie to ešte vytiahol na solídne ôsme miesto, v Q2 však už nestíhal tempu najlepších. Odštartuje z trinástej priečky.

„Trináste miesto znie zle, no predstavuje naše dnešné maximum. Viac sme dosiahnuť nemohli. Už sme si zvykli na pravidelnú účasť v Q3, trinásta priečka teda znie nanič. Možno je to však niečo, na čo si budeme musieť zvyknúť,“ povzdychol si Lando Norris, ktorý akoby medzi riadkami naznačoval, že pre „papájových“ to bude ťažké počas celého roka. A to aj napriek faktu, že v Bahrajne vyslovene trpia na charakteristiku trate.

„Veľmi sa trápime v pomalých zákrutách. V stredne rýchlych a rýchlych sme o niečo lepší. Postupne sa učíme o našich silných stránkach a slabinách. Neboli sme prekvapení, že to dnes takto dopadlo. Nie je to pre nás až taký veľký šok,“ pokračoval britský mladík, ktorý pomenoval rozdiely medzi úvodnými testami v Barcelone a Bahrajnom. „V Barcelone sme asi ukázali viac výkonu, než aký sme reálne mali. Prípadne ostatní neukázali svoj potenciál. Súperi priniesli vylepšenia, ktoré sú možno väčšie a lepšie než tie naše. Ťažko povedať. Potrebujeme nájsť v aute veľa rýchlosti. Nezostáva nám nič iné len tvrdo makať a pokúsiť sa v pretekoch získať nejaké body. Nie sme od nich až tak ďaleko.“

Daniel Ricciardo dopadol ešte horšie. Vypadol hneď v Q1 a odštartuje z osemnástej priečky. Jeho objektívnym hendikepom je skutočnosť, že pre Covid-19 vôbec nejazdil na oficiálnych testoch v Bahrajne.

„Aj na diaľku som vedel, že v Bahrajne trpíme. Je sklamanie vypadnúť v prvej časti kvalifikácie. Myslím si, že je to výsledok toho, koľko sme na testoch ako tím, a aj ja osobne, stratili času. Očakával som, že nadviažeme na výkonnosť z Barcelony, no nestalo sa tak. Je však príliš skoro mať hlavu v smútku. Máme hlavy hore a pozeráme sa dopredu,“ vyhlásil Daniel Ricciardo.

Ťažko odhadovať, akú bude mať McLaren pretekovú rýchlosť, a či sa dokáže prebojovať dopredu. „Nechcem znieť tak, akoby som nechcel súťažiť, no bude to najmä o zbieraní čo najväčšieho počtu kôl a budovaní sebadôvery pri riadení auta. Uvidíme, kam sa dokážeme posunúť,“ doplnil Austrálčan.

V tíme by chceli z Bahrajnu odísť aspoň s nejakými bodmi, no pre „papájových“ to bude naozaj náročné. Vo vzduchu stále visí aj obava zo spoľahlivosti, pretože McLaren v Bahrajne prakticky ešte neabsolvoval celú pretekovú vzdialenosť pre už viackrát spomínané ťažkosti s prehrievaním bŕzd.

„Kvalifikácia je pre nás sklamaním. Musíme si priznať, že momentálne nedosahujeme level výkonnosti, aký by sme chceli. Vo Wokingu zahájime detailnú analýzu nášho výkonu v Bahrajne. Na trati prepneme našu pozornosť na preteky. Chceme v nich predviesť dobrú bitku a získať nejaké body,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.