logo F1online.sk

Leclerc absolvoval „najhladšie testy v živote“, ale o forme Ferrari nemá poňatie

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2022

Ferrari má za sebou najhladšie a možno aj najsústredenejšie predsezónne testy za dlhú dobu. Neobzerať sa naokolo a akékoľvek náznaky o dobrej forme okamžite odraziť. To bolo asi motto talianskeho tímu. Pokračuje v tom aj po šiestich dňoch testov, po ktorých Charles Leclerc pochválil svoj tím za ich nesmierne hladký priebeh.

Ako sme sa v Barcelone a Bahrajne naučili, spoľahlivosť nie je na začiatku sezóny 2022 žiadnou samozrejmosťou. Zistili to v Alfe Romeo, Haase, McLarene alebo Alpine. Úplne nové autá a úplne nové pneumatiky znamenajú, že každé kolo môže byť užitočné a na každom kilometri záleží.

Cieľom Ferrari očividne bolo nepozerať sa doľava ani doprava, ale pozbierať toľko dát, koľko len bude môcť. To sa istotne aj podarilo a Scuderia si po šiestich dňoch testov môže odfúknuť, že sa jej do cesty nepostavila žiadna porucha.

„Určite jedna z najhladších príprav na novú sezónu, aké som kedy v život mal,“ povedal spokojne Charles Leclerc. „Nemali sme žiadne veľké problémy. Najmä pri takomto novom projekte očakávate, že sa vám do cesty postavia nejaké prekážky. Nateraz to však prebiehalo vcelku hladko a dokázali sme sa neustále zlepšovať. Možno až na to poskakovanie, ktoré je v niektorých podmienkach stále problémom.“

Vo Ferrari sa počas celých testov snažili neustále odbúravať akékoľvek náznaky toho, že by mali byť na špici alebo dokonca najrýchlejší. Taký Carlos Sainz sa nevedel pri komentároch Mercedesu ubrániť irónii, Leclerc zostal pragmatický. „Úprimne povedané, nemám ani tušenie, ako na tom sme. Určite to však bolo hladkých šesť dní predsezónnych testov,“ povedal.

„Nateraz je to veľmi ťažké predpokladať a preto potrebujeme zostať veľmi opatrní. Ako sme videli, Red Bull priviezol v sobotu úplne nový balík a Mercedes prišiel do Bahrajnu s úplne novým autom, ktoré ešte neukázalo svoj potenciál. Okrem toho to vyzerá, že jednotlivé tímy nie sú od seba ďaleko,“ dodal monacký pretekár.