logo F1online.sk

V Maďarsku dominancia Hamiltona, skvelý Verstappen na druhom mieste

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2020

Sľubovaný dážď napokon do dedinky Mogyoród nedorazil, čo nepotešilo srdce nejedného fanúšika. Hnevať sa naopak nemusí Lewis Hamilton, ktorý si 70 kôl profesorsky odkontroloval a preteky zavŕšil pohodlne na prvom mieste. Druhé miesto napokon pre seba uchmatol Max Verstappen, tretí skončil Valtteri Bottas.

Preteky sa začali v podstate ešte pred zhasnutím červených svetiel. Max Verstappen totiž pri svojej ceste na štartový rošt havaroval a zlomil predný záves. Mechanici sa tak pokúsili o zázrak a napokon sa im podarilo Holanďanove auto opraviť za niekoľko minút priamo na štartovom rošte. Finálny výsledok je tak pre Red Bull o to cennejší.

Veľmi zle na tom bol od úvodu Valtteri Bottas, ktorý sa po hroznom štarte prepadol poradím, navyše sa zo svojho miesta pohol ešte pred zhasnutím červených svetiel. Do karát mu mohla zahrať osychajúca trať. Tímy sa totiž hneď v úvodných kolách vydali do boxov prezuť na suché pneumatiky, no ani na tom nedokázal Bottas získať a zasekol sa tesne za najlepšou päťkou.

Naopak, na týchto podmienkach úžasne zarobil práve Max Verstappen, ktorý po vynikajúcom štarte dobre načasoval zastávku v boxoch a zaradil sa na druhé miesto. To o sebe nemohol povedať Charles Leclerc, ktorému Ferrari (ako jedinému pilotovi z najlepšej desiatky) obulo mäkkú zmes a tá vôbec nefungovala. Monačan sa tak nedokázal dotiahnuť ani na Haasy, ktoré z tejto situácie vyťažili a dlho sa pohybovali v najlepšej päťke, keďže za pomalým Leclercom uviazlo viacero áut.

Avizovaný dážď napokon na Hungaroring nedorazil, a tak sa nám poradie ustálilo. Valtteri Bottas sa postupne priblížil k na druhom mieste jazdiacemu Verstappenovi, nedokázal sa však cez neho dostať. V Mercedese tak zopakovali vlaňajšiu taktiku a dvadsať kôl pred koncom povolali Fína opäť do boxov a ten zahájil stíhaciu jazdu. No k Maxovi sa priblížil až v poslednom kole, a to nestačilo. Bottas tak opäť stráca dôležité body a Lewis Hamilton (mimochodom aj autor najrýchlejšieho kola) sa stáva novým lídrom šampionátu.

Štvrté miesto pre seba napokon uchmatol Lance Stroll, piate Alex Albon, ktorý v závere predstihol Sebastiana Vettela. Ferrari to v pretekoch opäť raz nevyšlo. Šieste miesto štvornásobného šampióna je asi maximom, ktoré mohla Scuderia dnes dosiahnuť. Naopak Leclerc doplatil na veľmi zlé rozhodnutie obuť v úvode mäkké pneumatiky a skončil mimo bodov na jedenástom mieste.

Formula 1