logo F1online.sk

McLaren bojuje s časom, bez dielov z továrne sa nevie pohnúť

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala11. 3. 2022

Piatkovú časť jázd v Bahrajne môže McLaren odpísať. Naplnili sa totiž slová Landa Norrisa z prvého dňa, keď vyhlásil, že odstrániť problémy s prehrievaním bŕzd nebude také jednoduché. Veru, nie je. McLaren má teraz zviazané ruky, najprv musí počkať na balík z Veľkej Británie, v ktorom sa nachádza hľadaný liek.

V Barcelone to ešte vyzeralo sľubne, McLaren bol jedným z najusilovnejších tímov. Podľa počtu odjazdených kilometrov však v Bahrajne pôsobí ako jeden z najlenivejších. Vyššie teploty odhalili vážny problém, ktorý chladná Barcelona dokázala maskovať: nadmerné prehrievanie bŕzd.

Na trati i v továrni začali okamžite hľadať riešenia, no v piatok vysvitlo, že bez nových súčiastok to papájoví nezvládnu. Dopoludnia odjazdili len pár kôl a popoludní sa tiež venujú len kratším jazdám a zberu dát. Do pretekových simulácií sa nevedia pustiť, pretože brzdy by sa pri jazde na takú vzdialenosť prehriali.

Všetci v tíme teraz dúfajú, že balíček dorazí včas, aby ho stihli nasadiť hneď v sobotu ránu. “Po dobrých testoch, ktoré sme mali v Barcelone, tohto poldruha dňa rozhodne nejde podľa plánu,” hovorí Andreas Seidl. “Nečakane sa objavil problém s prednou brzdou, ktorý musíme vyriešiť. Teraz zvádzame preteky s časom, aby sme dostali tieto vylepšené komponenty.”

“Podnikneme nejaké kroky s úpravami, ktoré vieme spraviť tu na trati, čo nám umožní pracovať s autom a tiež popracovať na pochopení monopostu. Mohli by sme nasadiť aj nejaké drobné novinky, aby sme z tohto balíka získali viac výkonu,” hlási šéf McLarenu.

Avšak, kým nedorazí očakávaná zásielka, McLaren sa bude musieť obmedziť zakaždým na pár krátkych kôl. “Dúfame, že sa nám to podarí čoskoro vyriešiť, aby sme mohli odjazdiť aj viac ako dve kolá za sebou.”

A čo bude McLaren robiť, ak nové diely nestihnú prísť? Majú sa začať fanúšikovia tímu z Wokingu prežehnávať a vzývať každého boha, ktorý im zíde na um? Podľa Seidla situácia vôbec nie je taká beznádejná a na prvých pretekoch bude jeho stajňa vo forme, nech už posledný deň testov dopadne akokoľvek.

“Som optimista, že aj napriek stratenému času a obmedzenému počtu kôl môžeme okruh opustiť dobre pripravení na prvý pretekový víkend,” ubezpečuje.