logo F1online.sk

Siedmi sa zlepšili, traja zhoršili

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 7. 2020

Ako vyzerá medziročné porovnanie kvalifikačných časov jednotlivých tímov?

Medziročné porovnanie kvalifikačných časov často ukáže, ako sa jednotlivé tímy zlepšili, resp. zhoršili. Kým v roku 2019 sa na väčšine okruhov spomedzi všetkých zlepšil najviac McLaren, v tomto roku bude lídrom tejto štatistiky s veľkou pravdepodobnosťou Racing Point.

Racing Point sa medziročne na Hungaroringu zlepšil o neuveriteľných 2,7 sekundy. Kým pred rokom oba ružové monoposty vypadli už v prvej časti kvalifikácie, dnes budú štartovať z druhého radu.

Výrazným spôsobom sa posúva aj Williams, ktorý sa zlepšil o 1,3 sekundy. V roku 2019 tiež George Russell vytiahol v kvalifikácii magické kolo a skončil tesne pred bránami Q2, jeho tímový kolega Robert Kubica však bol beznádejne posledný. Progres Williamsu dokazuje postup Russella i Latifiho do druhej časti kvalifikácie a dokonca zdolanie jedného z Red Bullov.

1,2 sekundy vylepšili svoj čas v AlphaTauri a o 1,1 sekundu v dominantnom Mercedese. Pred rokom sa Mercedesy museli v kvalifikácii skloniť pred Maxom Verstappenom, včera si absolútne suverénne zaistili prvý rad a zatiaľ si jazdia vlastnú ligu.

Určité zlepšenie zaznamenali aj v Renaulte (0,9 sekundy), McLarene (0,8 sekundy) a dokonca aj vo Ferrari, ktoré je vo výrazne horšej forme než v uplynulej sezóne (0,3 sekundy).

Kým sedem tímov svoje časy zlepšilo, tri sa zhoršili, a ich menoslov nebude takým prekvapením. Medziročne sa zhoršili oba zákaznícke tímy Ferrari – Haas o 0,1 sekundy a Alfa Romeo o takmer 0,5 sekundy. Nepríjemným prekvapením je zatiaľ výkonnosť Red Bullu, ktorému trate s vysokým prítlakom pritom zväčša sedeli. Max Verstappen zajazdil v kvalifikácii o 0,3 sekundy horší čas než pred rokom, keď dosiahol svoju prvú pole-position v F1.

Celkovo sa tímy oproti minulému roku priemerne zlepšili o 1,1 sekundu a zaujímavé je aj konštatovanie, že monoposty F1 sú na Hungaroringu o 9,3 sekundy rýchlejšie než pred šiestimi rokmi, ešte na začiatku hybridnej éry.