logo F1online.sk

Capitov odkaz Chadwickovej: Cesta do F1 vedie cez F2 a F3

Jamie Chadwicková
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2022

Kedy uvidíme vo Formule 1 nejakú ženu? A uvidíme tam vôbec nejakú? Nuž, podľa väčšiny odborníkov sa niečoho takého v dohľadnej dobe nedočkáme. Niežeby k tomu nebol dostatok vôle (hoci aj v tomto čelí ženská Séria W kritike), ale skôr preto, že dievčatá nevidíme v šampionátoch Formula 2 a Formula 3, ktoré sú pre presun do Formuly 1 kľúčové. Neuvidíme tam ani dvojnásobnú šampiónku Série W Jamie Chadwickovú, ktorej jej šéf Jost Capito naznačil, že práve tam by mala smerovať svoje kroky.

Po dvoch tituloch v Sérii W sa pokúšať o tretí? Samotná Chadwicková sa vo svojom videu na sociálnych sieťach háji, že sa jej nepodarilo získať dostatok financovania, preto pokračuje v ženskej sérii.

„Ak mám byť úprimná, neboli sme schopní dať dohromady potrebné zdroje,“ uviedla Jamie, ktorá je stále vývojovou pilotkou Williamsu a jej šéf Jost Capito zdôraznil, že aj keď je toto rozhodnutie podľa neho v poriadku, v určitom momente bude musieť prísť presun do dvoch najdôležitejších juniorských kategórii, teda Formuly 3 a Formuly 2.

„Je to jej rozhodnutie, kam chce nasmerovať svoju kariéru. Budeme ju na jej ceste podporovať,“ povedal Capito, ktorého cituje Motorsport-Total.com. „Myslím, že mala zopár možností, no ak chce pokračovať v Sérii W, je to jej rozhodnutie.“

„Ak však má byť vašim cieľom Formula 1, potom musíte v určitom momente prejsť cez Formulu 3 a Formulu 2,“ dodáva Capito.

Pod jeho vedením sa začala jazdecká akadémia Williamsu pomaličky rozširovať. Okrem Chadwickovej tím z Grove spolupracuje aj s Royom Nissanym a Jackom Aitkenom. Vlani sa pripojil americký talent Logan Sargeant, ktorý nahradil Dana Ticktuma a túto zimu sa nalodili aj mladučkí Briti Zak O’Sullivan a Oliver Gray.

„Všetci pracujú spolu a samozrejme, že ich chceme dostať do monopostu Formuly 1 čo najskôr. Dávame im však čas a nechceme na nich príliš tlačiť. Ešte sme s tým len začali a až teraz máme poriadnu štruktúru a program na celú sezónu. Podarilo sa nám to vylepšiť a som si istý, že uvidíme dobré výsledky – nie v prvých šiestich mesiacoch, ale v priebehu dvoch alebo troch rokov,“ povedal Capito.

Súvisiace články