logo F1online.sk

Capito víta Andrettiho, na štarte by chcel až 24 áut

Štartový rošt, Losail, Katar
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 3. 2022

Andrettiho snahy dostať sa do Formuly 1 sa nestretli u každého s pochopením. To však nie je prípad šéfa Williamsu Josta Capita, ktorého by potešil nielen príchod novej stajne Andretti Global, ale dokonca by chcel na štarte vidieť ešte jeden ďalší celok.

Potenciálne nový tím je vraj už na všetko nachystaný; má predpripravenú výstavbu novej továrne, zajednaných kľúčových zamestnancov, dohodnuté pohonné jednotky od Renaultu, a je tiež ochotný zaplatiť 200-miliónový vstupný poplatok. Podľa vyjadrení Tota Wolffa sa však zdá, že to nestačí. Šéf Mercedesu sa obáva toho, že príchod nového tímu spôsobí riedenie príjmov. Andretti má vraj prv dokázať, že Formule 1 pomôže napredovať.

Jost Capito takéto pochybnosti nemá. Michaela Andrettiho pozná aj osobne a vie, čo od neho môže čakať. “Keď sme v USA pracovali s Volkswagenom, pracoval som aj s Michaelom. Päť rokov tam viedli relykrosový tím, takže som s ním celkom úzko spolupracoval. Má môj rešpekt. Má fajn ľudí a je absolútne isté, že by bol dobrým prírastkom pre Formulu 1.”

Aktuálne nás čaká už šiesta sezóna s 20 autami na štartovom rošte. Po možnom Andrettiho príchode by sme sa dostali na číslo 22, no to je ešte stále relatívne ďaleko od absolútneho maxima 26 monopostov, ktoré povoľujú športové pravidlá. Takýto počet sme v efjednotke nevideli od roku 1995. Najväčšiu tlačenicu — 24 monopostov — sme zažili naposledy v sezónach 2010 až 2012.

Šéf Williamsu by si tieto časy rád pripomenul. “Keby sme mali 24 áut… Minulosť dokázala, že toto je dobrý počet a Formula 1 ho dokáže zvládnuť. Takže bolo by to v poriadku. Myslím si, že po istú hranicu, a tou hranicou je 24, platí, že čím viac áut máte, tým je to pre šport lepšie.”

Súvisiace články