logo F1online.sk

Bottas cíti frustráciu, pole position mu ušla o desatinku

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 7. 2020

Tentoraz bol blízko, ale stále to nestačilo. Valtteri Bottas si chcel napraviť chuť potom, čo na Veľkej cene Štajerska prehral kvalifikačný súboj s Lewisom Hamiltonom. Na Hungaroringu je pole position veľmi dôležitá a dala by mu najväčšiu šancu zveľadiť svoj náskok na čele šampionátu. Nečudo, že s druhým miestom nebol spokojný.

Mercedes suverénnym spôsobom obsadil prvý rad na okruhu, na ktorý si každý tím donesie maximum prítlaku. Ukázalo sa, že okrem špičkovej pohonnej jednotky, na ktorú sa žiaden z konkurenčných agregátov nechytá, Mercedes disponuje aj vynikajúcou aerodynamikou a auto má skvelé jazdné vlastnosti.

V boji o titul si to teda rozdajú len Hamilton s Bottasom. Ten po kvalifikácii priznal, že cíti frustráciu: “Áno, určite. V tréningu som videl, že sa schyľuje k tesnému súboju nás dvoch aspoň v kvalifikácii. V treťom tréningu som nemal zlé pocity.”

Fínsky pretekár následne opísal kvalifikačné pokusy zo svojho pohľadu: “Od začiatku kvalifikácie až do samého záveru Q3 som mal problémy hlavne v prvom sektore. Necítil som sa dobre pri brzdení do prvej zákruty a tratil som tam čas.”

“Trochu som mal problémy aj v druhej zákrute, kde mi ustreľovala zadná časť auta. Keď sa však zlepšila trať, auto začalo fungovať,” vysvetľuje Bottas. “Musím povedať, že nakoniec z toho bolo celkom slušné kolo. Pomyslel som si, že s takým kolom by som mohol mať aj šancu, ale Lewis bol o desatinku rýchlejší. Dnes odviedol lepšiu prácu, a preto je na pole position.”

Piatkový program významne ovplyvnil dážď. V druhom tréningu sa prakticky nejazdilo, kvôli čomu tímy nestihli absolvovať toľko dlhých jázd, koľko by chceli. V garáži Mercedesu sa ale určite ničoho nemusia obávať. Okrem veľkej výkonnostnej výhody im zahrá do karát aj fakt, že trať konkurencii ponúkne len málo možností na predbiehanie. Nedá sa však povedať, že by Mercedes takúto pomoc vôbec potreboval.

“Z toho mála dát, ktoré sa nám počas prvého tréningu podarilo nazbierať, vyzerá byť celkom silný,” okomentoval pretekový potenciál Mercedesu Bottas. “V druhom tréningu sme prišli o značné množstvo jázd, takže máme nejaké otázky, ale náš celkový balík by mal byť dobrý aj v pretekoch.”