logo F1online.skF1online.sk

McLaren chce získať viac trofejí než minulý rok

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 2. 2022

Bude mať McLaren prvýkrát od roku 2012 monopost, s ktorým by mohol zamiešať karty v boji o titul? Prvé testy v Barcelone by k tomuto konštatovaniu mohli zvádzať, tímový šéf Andreas Seidl však krotí príliš veľké očakávania.

Barcelonské testy ponúkli z pohľadu MCL36 veľmi dobrú spoľahlivosť a aj niekoľko zaujímavých časov na kolo. „Naučili sme sa veľa. Nové monoposty majú úplne odlišný koncept, inak generujú prítlak, aj zavesenie kolies je odlišné než predtým. Som veľmi rád, že sme absolvovali všetko, čo sme si naplánovali. Vnímam to ako pozitívny štart do novej sezóny. Auto je spoľahlivé, čo je veľmi dobré,“ povedal šéf McLarenu Andreas Seidl.

Až počas tretieho dňa testov naznačili Mercedes a Red Bull niečo zo svojej rýchlosti. Prvé dva dni sa na čele poradia striedali Ferrari s McLarenom. Reálny obraz zrejme naozaj uvidíme až počas prvého súťažného víkendu v Bahrajne.

„Všetko vrátane našej rýchlosti je oproti ostatným relatívne. Koncentrujeme sa na seba, na náš program a naše kratšie i dlhšie jazdy pri odlišnom množstve paliva. Ťažko povedať, kto je na tom momentálne najlepšie. V piatok už boli vpredu zvyčajné tímy. Aj Ferrari vyzeralo od prvého dňa veľmi dobre,“ skonštatoval Seidl.

V prvej sezóne po zmene pravidiel nás zrejme čaká aj intenzívny vývoj, keď sa tímy budú zrejme snažiť odpozerať tie najlepšie riešenia od konkurencie. Pokojne sa môže stať, že tímy, ktoré netrafili smer, ktorým sa ubrali pri vývoji nového auta, môžu takto stratiť aj celú sezónu. Vo Wokingu by sa toto stať nemalo.

„Sme spokojní so všetkými rozhodnutiami, ktoré sme urobili, a so smerom, akým sme sa v zime pri vývoji nového auta vybrali. Je dobré vidieť, že auto na trati reálne funguje. Samozrejme, vždy sa pozeráme aj na konkurenciu a sledujeme, či u nej nenájdeme nejakú inšpiráciu aj pre nás. Zatiaľ však ideme pracovať na vylepšeniach, ktoré sme mali stanovené v našom pôvodnom pláne,“ pokračoval Andreas Seidl, ktorý zatiaľ nevidí jasného favorita ani outsidera. „Aj napriek významnej zmene pravidiel je to medzi tímami veľmi tesné. Zatiaľ sa nezdá, že by tu bol nejaký jasný favorit alebo outsider. Vidíme viacero filozofií a prístupov, ktoré tímy zvolili. Uvidíme, čo prinesú ďalšie testy.“

McLaren v priebehu posledných troch rokov neustále napredoval a sezónu od sezóny sa zlepšoval. Andreas Seidl čelil otázke, či by „papájoví“ mohli v roku 2022 zamiešať karty na čele či dokonca v bitke o titul. „Ako vždy si držím realistický pohľad. Stále máme oproti ostatným deficit z pohľadu infraštruktúry. Kým to všetko nemáme pokope, tak pravdepodobne vieme, kde by sme sa mali v sezóne pohybovať. Nehovorím, že nemáme ambície, sme predsa pretekári. Radi by sme si urobili skratku k tomu, čo všetci chceme, čiže k návratu na čelo. Cieľ je však jasný – priblížiť sa k špičke a získať viac trofejí než pred rokom,“ uzavrel šéf britskej stajne.

Súvisiace články

Diskusia