logo F1online.sk

Mercedes s veľkým náskokom v prvom rade, Racing Point v druhom, Ferrari treťom

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2020

Kvalifikácia na Veľkú cenu Maďarska nám možno nepriniesla napínavé divadlo, rozhodne nám však priniesla zaujímavé výsledky. Mercedes potvrdzuje svoju superformu a s prehľadom obsadil prvý rad. Pole position patrí Lewisovi Hamiltonovi.

Britský pilot mal v kvalifikácii prakticky len jedného súpera, Valtteriho Bottasa. Fínskemu jazdcovi dokázal druhýkrát po sebe uniknúť a porazil ho s náskokom jednej desatiny sekundy. Do druhého radu sa nám v nedeľných pretekoch postavia monoposty tímu Racing Point, tentoraz v poradí Lance Stroll – Sergio Pérez. Mexičanovi riaditeľstvo pretekov vymazalo prvý pokus pre prekročenie traťových limitov v štvrtej zákrute, druhý tak musel ísť viac na istotu. Ešte stojí za zmienku, že Stroll stratil na Hamiltona 930 tisícin sekundy, Pérez dokonca 1,098 sekundy.

Aj keď je poradie na prvých štyroch miestach je zaujímavé, tak po voľných tréningoch až tak veľmi neprekvapí. Mená na nasledujúcich pozíciách sú nemenej zaujímavé. Ferrari totiž potvrdilo zlepšenú formu a na trati, kde nie je výkon motora tak dôležitý, dokázalo zdolať Red Bull, ktorý po sobote bude mať nad čím premýšľať. Sebastian Vettel dokázal o asi štyri stotiny sekundy zdolať tímového kolegu a obsadil piate miesto.

Na siedmu pozíciu sa v nedeľu postaví frustrovaný Max Verstappen, ktorý do vysielačky tímu jasne odkázal, že na viac tohtoročná RB16 skrátka nemá. Slabú formu Red Bullu podčiarkol aj Alex Albon, ktorý je až na hororovom trinástom mieste. Aj dnes sa britsko-thajský pretekár sťažoval na správanie svojho auta a na konci Q2 tímu vytkol aj to, že ho pri záverečnom pokuse poslal do premávky. Albona porazili nielen McLareny, ale aj Ricciardo a dokonca aj Pierre Gasly s Georgeom Russellom.

Pozitívnym prekvapením je forma Williamsu. Tím z Grove dokázal dostať oba svoje monoposty do Q2 a George Russell nebol ďaleko ani od postupu do Q3.

Formula 1