logo F1online.skF1online.sk

Magnussen sa zastrája: Do stredu poľa sa už nevrátim, ani keby sa núkala F1

Kevin Magnussen
© Haas Media
Milan Kubala
Milan Kubala13. 2. 2022

Hovorí sa, že ak raz vypadnete z kolotoča Formuly 1, tak naskočiť späť naň je veľmi ťažké, ba takmer nemožné. A hoci väčšina takýchto odpadlíkov by určite privítala druhú šancu, Kevin Magnussen tvrdí, že by sa už do kráľovnej motoršportu nevrátil, keby mu kontrakt ponúkol len-tak hocikto. Pre návrat by sa rozhodol len pri ponuke z top tímov.

Pôsobenie vo Formule 1 bolo pre Kevina Magnussena splneným snom, no keď sa z neho zobudil, necítil eufóriu. Uvedomil si totiž, že všetky tie roky pretekal v strede či na chvoste štartového poľa. Na pódiu stál len jeden jediný raz, a síce v jeho debutových pretekoch.

To už Kevina Magnussena omrzelo, opäť chce cítiť napätie spojené s bojmi o víťazstvá. “Po celý zvyšok kariéry budem pretekať len s nádejou, že môžem vyhrať. Nech už budem robiť čokoľvek, nikdy do toho nepôjdem s vedomím, že nemám šancu zvíťaziť,” hlási v rozhovore pre RACER a jasne vylučuje návrat do F1, pokiaľ to nebude so špičkovou stajňou. “Nie, to som už zažil. Bola to skvelá skúsenosť, bolo skvelé, že som dostal tú šancu.”

“O Formule 1 som sníval už ako malé dieťa, takže sa cítim byť poctený, že som si mohol splniť svoj sen a časť kariéry prežiť v efjednotke. Strávil som v nej sedem rokov a väčšinu toho času som si užil, ale zo športového pohľadu mi obsadzovanie tých pozícií neprišlo ako dostatočne odmeňujúce,” konštatuje dánsky rodák, ktorý od jeho rozlúčky s F1 stihol vyhrať jedny preteky v sérii IMSA a dvakrát útočil na víťazstvo na 24-hodinovke v Daytone.

Magnussen má opäť úsmev na tvári. “Byť opäť tu, opäť cítiť v sebe ten oheň je naozaj dobré. Do každého víkendu vstupujete s tým, že cítite pach krvi. To vám dodáva extra energiu, ktorú som už dosť dlho necítil.”

Ak je jedna vec, ktorú Magnussen neľutuje, tak ňou je načasovanie odchodu z Formuly 1. Vlani sa totiž stal otcom, čo preňho znamenalo, že mohol tráviť viac času s rodinou, ako keby mal vycestovať na 22 súťažných víkendov F1 a tam aj tak robiť len štatistu na samom chvoste.

“Bolo to naozaj skvele načasované, dieťa sa nám narodilo vlani v januári hneď po sezóne F1. Som veľmi šťastný, že som ten prvý rok mohol stráviť s dcérou. Mal som veľa času, bolo to načasované ozaj vynikajúco a som rád, že sa to stalo takto,” usmieva sa 29-ročný Roskildčan.

Ponukám z iných sérií je však otvorený, čo potvrdil aj vlani, keď sme ho videli na pretekoch IndyCar. “Aj tak som dosť pretekal. Ponuku na tie preteky v IndyCar som dostal len dva dni vopred a skočil som do toho. Vedel som, že to bude ťažké, netestoval som a ten prvý tréning bol zároveň aj mojou prvou ochutnávkou IndyCar, navyše na trati, na ktorej som ešte nikdy nepretekal. Bola to však jedna z tých vecí, ktorým nechcem povedať nie. Vedel som, že to bude náročné, ale povedal som si, že prečo nie?”

“Presne to je také zábavné na tejto kapitole môjho života, môžem sa baviť. Nemusím robiť nič, robím to len preto, že milujem pretekanie a chcem sa zabaviť. A obzerám sa všetkými smermi. Jedného dňa sa zobudím a poviem si — Dakar je super! Toto je na tom krásne, motoršport je zábava. Na svete nie je nič, čo by som nechcel robiť,” vysvetľuje.

Magnussen však nie je voľný ako vták, už sa upísal Peugeotu, ktorý v novej sezóne Le Mans nasadí svoje hyperauto. Nevníma to však ako negatívum, vo vytrvalostnej sérii sa chce presadiť. “To vás vždy obmedzuje, no keď už niečo robím, chcem sa tomu odovzdať. Mojou hlavnou prioritou je vyhrávať a ak chcete vyhrávať v tom, čo práve robím, nemôžete ísť na pol plynu. Potrebujete sa naplno koncentrovať a naplno sa do toho vložiť. Nechcem nič robiť polovičato, ale uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Stále som pomerne mladý a azda mi v motoršporte zostáva ešte veľa rokov a počas nich si splním nejaké sny.”

Súvisiace články

Diskusia