logo F1online.sk

Capito: S Red Bullom mám dobrý vzťah, pomohol som Verstappenovi

Max Verstappen
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala9. 2. 2022

Jost Capito bude v novej sezóne pracovať aj s Alexom Albonom, s jedným z členov jazdeckej akadémie Red Bullu. Túto cennú posilu sa mu podarilo získať uprostred minulého roka, keď sa jednotlivé tímy naťahovali o to, kto posadí svojho juniora do Williamsu. Nakoniec zvíťazili červení býci, o ktorých šéf Williamsu Jost Capito prezradil, že má s nimi veľmi dobrý vzťah, koniec-koncov im pomohol ulapiť Verstappena.

Capito je vo svete motoršportu uznávaným menom, ktoré sa preslávilo najmä na prašných cestách šampionátov rely. Už menej známy je jeho zásah do kariéry Maxa Verstappena, ktorý sa po sezóne 2013 a celom rade víťazstiev v motokárových šampionátoch rozhodol naskočiť do výkonnejších strojov.

Avšak nebyť Josta Capita, jeho kariéra by sa nerozbehla tak hladko. “Verstappenovi som poskytol motorový balík, aby sa dostal do Formuly 3 s Van Amersfoortom,” prezrádza v podcaste Collecting Cars. Capito v tom čase stále pôsobil vo Volkswagene a mal veľa cenných kontaktov. “V opačnom prípade by sa v tom roku do Formuly 3 nedostal.”

A práve v európskom šampionáte si ho vyhliadol jeho budúci zamestnávateľ. “Po pár pretekoch vo Formule 3 sa dostal priamo do Red Bullu. Rokoval som o tom s Markom,” pochválil sa 63-ročný Nemec. O Alexa Albona sa aj po týchto skúsenostiach určite neboja. “Takže s Red Bullom mám dobrý vzťah, veria mi.”

Spojenie Capita s Red Bullom sa však nekončí pri spomínanom Helmutovi Markovi, ale pozná sa aj s veľkým šéfom celého nápojového giganta Dietrichom Mateschitzom, ktorého silnejší obchodný partner, thajská rodina Yoovidhyovcov, mala eminentný záujem na tom, aby Alex Albon v ďalšej sezóne nesedel na lavičke náhradníkov.

“Bolo to ľahšie, než si všetci myslia,” opisuje rokovania Capito. “S Red Bullom mám dobrý vzťah, pretože som s nimi spolupracoval v časoch Sauberu, takže Mateschitza poznám celkom dobre aj osobne, navyše oni boli hlavným sponzorom Volkswagenu v rely.”

Šéf Williamsu si však určite nechcel pohnevať druhú stranu, ktorú zastupoval Toto Wolff, hoci v priebehu minulej sezóny dal rázne najavo, že mu nikto nebude diktovať, koho má posadiť do svojich monopostov.

Vzápätí pokračoval: “Aj s Totom mám dobrý vzťah. Keď som bol vo vedení Volkswagenu a on bol v Mercedese, vo Formule 3 sme si to museli odmakať a Formulu 3 sme spoločne vytiahli až tam, kam sa napokon dostala.”

“S Red Bullom mám teda vzťah plný dôvery, a taký istý mám aj s Mercedesom. Myslím si, že obe strany mi veria, takže sme to vyriešili tak, ako sa má — aby nebol poškodený Mercedes, ani Red Bull a ani ich konkurencieschopnosť,” doplnil.

Súvisiace články