logo F1online.sk

Tretie preteky v Spojených štátoch na spadnutie

Red Bull v Las Vegas
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 2. 2022

Spojené štáty americké a Formula 1 bolo spojenie, ktoré dlhé roky nefungovalo. V ostatných desaťročiach sa zdalo, že Ázia sa stane miestom, kam bude tento šport expandovať najviac. V posledných rokoch sa však situácia zmenila a záujem o kráľovnú motoršportu v štvrtej najväčšej krajine sveta prudko stúpa. Liberty Media to hodlá využiť a stále hlasnejšie sa skloňuje možnosť, že by táto krajina mohla zorganizovať až tri veľké ceny.

Snaha zachytiť sa v USA bola v histórii Formuly 1 naozaj veľká, no dlho nevychádzala. Prelomovým sa stal rok 2012 a premiérové podujatie na okruhu v Austine. V roku 2016 prevzalo efjednotku Liberty Media. Táto americká skupina nasmerovala loď Formuly 1 do amerických vôd a aj s prispením projektov ako Drive to Survive oslovila stále viac divákov v Spojených štátoch.

Dôkazom je posledné podujatie v Austine, na ktorom Američania zlomili divácky rekord. Za tri dni prekročilo brány okruhu 380 tisíc ľudí, asi 70 percent z nich pritom videlo Formulu 1 na vlastné oči po prvýkrát.

V roku 2022 bude mať premiéru druhé podujatie na americkom území – Veľká cena Miami. Tá podpísala s Liberty Media hneď desaťročnú zmluvu a hoci lístky nie sú práve lacné, promotéri už hlásia, že majú vypredané.

Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali ešte vlani na jeseň potvrdil, že Liberty Media rokuje aj o tretej veľkej cene v USA. „Ešte pred dvoma rokmi sa dalo diskutovať o tom, či v Spojených štátoch vôbec zotrváme. Teraz rokujeme už o treťom podujatí, pričom to druhé sa ešte ani nekonalo. Na tom môžete vidieť, ako rýchlo sa niekedy dokážu veci vyvinúť. Myslím, že americký trh je na tretie preteky pripravený,“ prehlásil Domenicali.

A špekulácie silnejú. V posledných dňoch už viacero zdrojov naznačilo, že potvrdenie tretích pretekov na americkom území je na spadnutie. Konať by sa mali v Las Vegas, a čo viac, podľa medializovaných informácií bude okruh viesť cez slávny bulvár Las Vegas Strip. To je asi najslávnejšia ulica vo Vegas, na ktorej nájdeme tie najslávnejšie hotely, rezorty a kasína nielen v meste, ale na celom svete. Hovoríme tu teda o Veľkej cene Las Vegas so všetkou jej parádou a pozlátkom.

Podľa Auto Motor und Sport by však bolo príliš optimistické očakávať podujatie v „meste hriechu“ už v roku 2023, avšak „hovorí sa, že to možné je“. Strany by sa však museli rýchlo dohodnúť a začať konať ešte rýchlejšie. Len si spomeňte ako dlho trvalo, kým sa sen Liberty Media o podujatí v Miami stal skutočnosťou.

Okrem toho je tu ďalší problém, v roku 2023 sa do kalendára vracia Katar a podľa všetkého aj Čína, čo sú dvaja z najštedrejších promotérov vôbec. Naproti tomu zmluvu na sezónu 2023 nemajú Austin, Mexiko, Belgicko, Francúzsko a Monako. S výnimkou Paul Ricard sa vraj nik z nich nemusí o svoje miesto obávať. To znamená, že spolu s Las Vegas už máme v roku 2023 „zarobené“ prinajmenšom na 25 podujatí. Otázok na zodpovedanie teda vyvstáva viac ako dosť.