logo F1online.sk

Capito: Získať Albona nebolo zložité, Red Bull mu chcel nájsť miesto

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 1. 2022

Alex Albon je dnes už plnohodnotným pilotom Williamsu. Rodák z Londýna získal miesto v tíme z Grove napriek stále platnej zmluve s Red Bullom. Ak by Helmut Marko a Christian Horner chceli tomuto prestupu zamedziť, pravdepodobne na to mali v rámci zmluvných dojednaní právo.

Svojho dobrého kamaráta odporučil šéfom Williamsu aj George Russell, ktorého miesto Albon zaujme. Títo dvaja páni sú dobrými priateľmi ešte od čias motokár a dnes už pilot Mercedesu dal Alexovi tie najvyššie známky. Aj to uľahčilo bossovi Williamsu Jostovi Capitovi a jeho ľuďom rozhodovanie. Bolo však potrebné sa ešte dohodnúť s Red Bullom, ktorý k tomu tiež mal čo povedať.

„Väčšinu problémov som prediskutoval s Christianom Hornerom a Red Bull naozaj chcel, aby si Alex našiel miesto vo Formule 1,“ povedal v rozhovore pre Formel1.de šéf Williamsu Jost Capito.

„Toto Wolff taktiež nemal problém s tým, že Alex opustí Red Bull a pripojí sa k nám. Nebolo to teda také zložité, ako by sa pri pohľade zvonku mohlo zdať,“ dodal Capito.

Ten tiež objasnil, že Williams nemá voči Mercedesu žiadne záväzky pokiaľ ide o určenie jazdeckej dvojice. Stajňa z Grove má voľnú ruku a aj keď tam posledné tri roky jazdil pilot z akadémie Mercedesu, tak nie preto, že Williams bol povinný mu túto sedačku poskytnúť na základe dohody s dodávateľom pohonných jednotiek.

„Vždy to bolo celkom jasné. Rozhodnutie o zložení jazdeckej dvojice je na nás. Vyberáme si jazdcov, ktorí sú pre tím najlepší. To je taktiež v záujme Mercedesu, aj oni chcú, aby ich zákaznícke tímy podávali najlepšie možné výkony. O tom sa nikdy nediskutovalo,“ hovorí Capito.

„S Totom Wolffom mám dlhé roky dobrý vzťah a nijako sa za ten čas nezhoršil,“ dodal bývalý riaditeľ pre motoršport automobilky Volkswagen.

Súvisiace články