logo F1online.sk

Capito: Začali sme veriť, že sme dosť dobrí

Jost Capito
© Formula1.com
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 1. 2022

Williams zakončil sezónu 2021 so ziskom 23 bodov a na ôsmom mieste Pohára konštruktérov. Okolnosti zisku 21 z týchto 23 bodov síce neboli príliš objektívne, ale na to sa história už pýtať nebude. Jediné, na čom chlapcom a dievčatám z Grove teraz záleží je, že opäť našli stratenú sebadôveru a konečne mali dôvod na úsmev.

Presne 91,3 percenta svojho tohtoročného bodového zisku nadobudol Williams v Maďarsku a Belgicku, čo neboli práve objektívne okolnosti. Aj taký je však niekedy šport, Alfa Romeo možno mala rýchlejší monopost, ale nevyužili svoje príležitosti. A presne o tom sú súboje na chvoste štartového poľa.

„Povedal by som, že z pohľadu rozvoja tímu to prebiehalo tak, ako som očakával a dúfal,“ povedal boss Williamsu Jost Capito. „Z pohľadu počtu získaných bodov a celkového umiestnenia sme naše očakávania prekročili. Medzi rokmi 2020 a 2021 bolo možné urobiť len veľmi drobný vývoj a nepomohla tomu ani prebiehajúca pandémia.“

„Skončiť na celkovom ôsmom mieste znamená prekročiť očakávania, ktoré sme mali pred štartom sezóny,“ dodal Capito.

Williams v roku 2021 ťažil hlavne z nepredvídateľných okolností a schopností Georgea Russella. Monopost FW43B mal častokrát dobrú kvalifikačnú rýchlosť, ale v pretekoch prepadal. V Maďarsku i Belgicku tímu pomohli súperi i počasie, avšak v druhom prípade bol hlavnou príčinou úspechu fantastický Georgeov výkon v kvalifikácii.

„Pre mňa osobne sú najlepšími okamihmi sezóny Budapešť a Spa. V prvom prípade to pre tím boli prvé body po dlhej dobe, v druhom pódium. Toto boli taktiež kľúčové okamihy pri znovuzískaní dôvery a motivácie. Dokázali sme, že ak urobíme odvážne rozhodnutia, môžu sa vyplatiť,“ povedal Capito.

„Sme dosť dobrí na to, aby sme urobili vlastné rozhodnutia a dobré rozhodnutia. Myslím, že tieto dva preteky posilnili tímovú sebadôveru,“ hovorí 63-ročný Nemec.

Jeho tímu môžu nové pravidlá len a len pomôcť. Formula 1 stojí na prahu najväčších zmien za dlhé roky a pre Williams to je veľká príležitosť. Na toto sa v Grove dlho pripravovali.

„Som spokojný s tým, ako na tom teraz sme, s nastavenou štruktúrou i procesmi. Ešte nie sme ani zďaleka hotoví, ale ako vieme, dostať tím späť na vrchol chce svoj čas. Nemôžete čakať zázraky, je to o tvrdej práci, oddanosti, tímovosti a úsilí,“ dodal Capito.

Súvisiace články