logo F1online.sk

Stewart je za Verstappena rád: Formula 1 potrebovala zmenu

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 1. 2022

Sir Jackie Stewart privítal novopečeného šampióna Maxa Verstappena v exkluzívnom 34-člennom klube majstrov sveta Formuly 1. Škótsky veterán a vitálny dôchodca sa ešte čas od času objaví na pretekoch, za ktorými nemá problém vycestovať do vzdialenejších kútov sveta. Pre médiá sa rozpovedal aj o svojom pohľade na sezónu 2021.

Jackie so všetkým rešpektom k Lewisovi Hamiltonovi a Mercedesu povedal, že je rád za nové meno na zozname šampiónov. Posledným majstrom sveta, ktorý nebol jazdcom Mercedesu, bol ešte Sebastian Vettel v roku 2013. Pre šport to je teda podľa názoru majstra sveta z rokov 1969, 1971 a 1973 dobrý výsledok.

„Verejnosť a pretekárska komunita potrebovali zmenu,“ povedal Stewart pre Motorsport.com. „Mercedes-Benz v tomto športe dominoval dlhé roky, takže bolo skvelé vidieť, že sa ďalšiemu tímu podarilo skomplikovať im cestu za ďalším víťazstvom.“

„Red Bull je jediný tím, ktorému sa to podarilo, hoci ma tiež potešilo, keď som na konci sezóny videl na pódiu aj Ferrari,“ dodal 82-ročný Škót.

Ten sa v priebehu sezóny niekoľkokrát vyjadril, že aj keď svojmu krajanovi Lewisovi Hamiltonovi úspech praje, rád by videl na tróne iné meno, rád by videl zmenu. To sa mu nakoniec aj splnilo. Max Verstappen v priebehu sezóny potvrdzoval status jazdca dokonalo pripraveného na boj o titul. So šampionátom za opaskom môže Holanďan v pokoji nasmerovať svoju kariéru k ďalším veľkým veciam.

„Myslím, že vyhrať prvý titul býva najťažšie. Akonáhle získate svoj prvý titul, podarí sa vám niečo, čo sa ste doteraz považovali nemožné. Keď ho už máte vo vrecku, dá vám to pokoj a môžete sa uvoľniť. Pri svojom druhom a treťom titule som sa už cítil komfortnejšie,“ spomína Stewart.

„Po zisku toho tretieho som ukončil kariéru. Rozhodol som sa tak ešte skôr, ale určite bolo pekné odísť ako víťaz. Už som sa nikdy nevrátil,“ dodal Stewart, ktorý sa s Formulou 1 rozlúčil vo veku 34 rokov ako trojnásobný majster sveta.