logo F1online.sk

Dosiahol už Verstappen svoje maximum? Je na vrchole schopností, hovorí Stewart

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 9. 2023

Max Verstappen deklasuje v aktuálnej sezóne súperov rad-radom rozdielom triedy. Áno, má síce naporúdzi aj dominantný monopost, no nič to nemení na tom, že víkend čo víkend predvádza zrelé a bezchybné výkony. Jackie Stewart sa preto nazdáva, že Holanďan už atakuje svoje výkonnostné limity a ďalší priestor na zlepšenie vraj v prípade čoskoro trojnásobného majstra sveta nevidí.

Verstappen sa v štrnástich tohtoročných vystúpeniach postavil na najvyšší stupienok až dvanásťkrát a v prípade, že výnimočne netriumfoval, skončil zakaždým na pódiu. Po dvoch tretinách ročníka má titul majstra sveta prakticky na dosah ruky a viac-menej už istý. Je len otázkou času, kedy ho získa aj oficiálne.

Verstappen jazdí tak znamenite, že bez odozvy nenecháva ani historicky najväčšie osobnosti športu, akou je bezpochyby aj Jackie Stewart. „Lietajúci Škót“, ako znie prezývka legendárneho jazdca, sa nevie na adresu Holanďana vynachváliť, no zároveň hovorí, že v prípade víťaza 47-mich veľkých cien už priestor pre ďalšie napredovanie nevidí – pretože nie je čo zlepšovať.

„Jazdci sa obvykle vyvíjajú až do tridsiatky,“ vyslovil sa Stewart pre nemecký Bild. „Ak mám byť však úprimný, v prípade Verstappena už veľa priestoru na zlepšenie nevidím. Bez ohľadu na to či prší, fúka alebo je horúco, dostane Max z auta zakaždým maximum.“

„Nemali by sme ale zabúdať na to, že to nie je bežný 25-ročný muž. V F1 preteká od svojich sedemnástich rokov a je oveľa skúsenejší ako ostatní pretekári v jeho veku,“ vysvetlil Stewart. „Momentálne si je vôbec ťažké predstaviť, že Verstappena môže niekto zdolať, ale to isté si ľudia mysleli aj v prípade Lewisa Hamiltona – že ho do chvíle, kým bude aktívny, nikto neporazí.“

„Pre Sergia Péreza by [v prípade, že by Verstappen nejazdil za Red Bull, pozn. red.] bolo pomerne jednoduché vyhrať titul. Je v správnom čase na správnom mieste, ale jazdí len solídne a nie tak výnimočne ako Verstappen. Pre Maxa je tak ešte o niečo jednoduchšie vyhrať viacero titulov majstra sveta za sebou ako za mojich čias,“ vyriekol sa odvážne Škót, ktorý sa z víťazstva v šampionáte tešil dovedna trikrát, pričom zaznamenal 27 víťazstiev behom 99-tich vystúpení.

Okrem ódy na úradujúceho lídra šampionátu načrel Stewart aj do inej témy. Osemdesiatštyriročnému Britovi, ktorý v F1 pretekal naposledy pred 50-rokmi, sa nepáči ponosovanie sa niektorých jazdcov na početnosť veľkých cien a s tým spojené cestovanie.

Niekdajší jazdec Matry či Tyrrellu takéto „vyplakávanie“ vysmial a pripomenul, že za jeho čias, kedy sa pretekov jazdilo viac než dvakrát menej, sa piloti Formuly 1 zúčastňovali aj iných, niekedy hneď niekoľkých šampionátov.

„Všetko, čo [dnešní pretekári] robia celý rok, je, že súťažia za svoj tím,“ uviedol majster sveta z rokov 1969, 1971 a 1973. „Za mojich čias som musel jazdiť rely, zúčastňovať sa série IndyCar, majstrovstiev sveta cestných automobilov a jazdiť v mnohých iných súťažiach, aby som zarobil dosť peňazí.“

„Zatiaľ čo piloti [F1] v súčasnosti absolvujú 24 pretekov ročne, ja som ich zvykol mať až 65, keď som bol na vrchole, čo znamenalo, že sme vtedy oveľa viac cestovali. V jednom roku som preletel Atlantik až 61 krát, čo bol môj osobný rekord. Nezabudnite tiež na to, že vtedy neexistovali súkromné lietadlá, letel som pravidelnými leteckými spoločnosťami, čo je niečo, čo si väčšina dnešných pretekárov ani len nedokáže predstaviť,“ zakončil svoje rozprávanie Stewart.