logo F1online.sk

Stewarta dojala Gaslyho pocta Cevertovi: Bolo to veľmi emotívne, povedal Francúz

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 10. 2023

Špeciálna prilba, ktorá bola naozaj špeciálna. Na Veľkú cenu USA priviezlo množstvo pilotov špeciálne sfarbenie ochrany hlavy. Väčšina z nich predstavovala najrôznejšie odkazy na Ameriku, ale taký Pierre Gasly sa vydal inou cestou. Francúzsky pretekár si krátko po 50. výročí úmrtia svojho krajana Francoisa Ceverta uctil práve tohto veľkého hrdinu Francúzska. Prilba venovaná pamiatke veľkého talentu, ktorý tento svet opustil priskoro, dojala jeho veľkého kamaráta Jackieho Stewarta.

Veľká cena vo Watkins Glen v roku 1973 sa stala zlomovým okamihom v kariére Lietajúceho Škóta. Mali to byť okrúhle sté preteky vtedy čerstvého trojnásobného majstra sveta. Osud však zariadil, že Jackie sa už pretekárskeho auta nikdy ani nedotkol.

V sobotnej kvalifikácii sa totiž pri tragickej nehode zabil Stewartov iba 28-ročný tímový kolega Francois Cevert. Stajňa Tyrrell sa následne odhlásila z pretekov a Jackie oficiálne ukončil pretekársku kariéru, v priebehu ktorej bol pravidelným návštevníkom pohrebov mnohých svojich priateľov a známych. Smrť kamaráta a veľmi talentovaného Ceverta bola pre Sira Jackieho poslednou kvapkou.

Na modrookého Francúza však Formula 1 nikdy nezabudla, o čom svedčí aj nádherná pocta, ktorú svojmu krajanovi v Austine venoval Pierre Gasly, keď nastúpil s prilbou inšpirovanou tou Cevertovou, od ktorého smrti ubehlo 6. októbra 2023 presne 50 rokov. „Stále mi chýba,“ priznal aj po toľkých rokoch Jackie Stewart, ktorý bol z Pierrovej prilby unesený.

„Bolo to veľmi emotívne,“ priznal médiám Gasly. „V skutočnosti ma veľmi prekvapilo, ako emotívne to pre Jackieho bolo, keď som otvoril tašku a on uvidel ten dizajn. V skutočnosti išlo o môj vôbec prvý poriadny rozhovor so Sirom Jackiem Stewartom.“

Škótska legenda plnila v tíme Tyrrell nielen úlohu lídra a najväčšej hviezdy, ale tiež mentora pre mladého pretekára, s ktorým sa časom spriatelil. Jackie sa vraj s Gaslym „podelil o množstvo skvelých historiek zo spoločných rokov s Francoisom, ako ho zaúčal do tajov Formuly 1 a ako sa s ním delil o drobné rady.“

Zdá sa, že pre oboch mužov bola táto spomienka na parížskeho rodáka dôležitá. „Dobre sme sa porozprávali a som rád, že sa to podarilo. Takisto som rád za Francoisovu rodinu, myslím, že si túto poctu vážia a ukazuje to, aký odkaz zanechal vo Formule 1,“ hovorí Gasly. „Je dôležitou súčasťou francúzskej formulovej histórie a histórie francúzskeho motoršportu.“

„Francois mal unikátnu osobnosť a za ten krátky čas, ktorý strávil vo Formule 1, bol naozaj veľmi úspešný. Určite mal pred sebou skvelú budúcnosť. Myslím si teda, že je dôležité vzdať hold týmto veľkým šampiónom a pre mňa osobne bolo dôležité spomenúť si naňho 50 rokov po jeho smrti,“ dodal Gasly.

Pierre pritom nebol prvý, kto Cevertovi zložil podobnú poklonu. V roku 2013, pred 40. výročím jeho smrti, priviezol na Veľkú cenu Monaka špeciálny dizajn prilby ďalší z jeho krajanov Jean-Éric Vergne.