logo F1online.sk

Jackie Stewart prekonal mŕtvicu, dnes je späť v padoku

Sir Jackie Stewart
© João Doria/Wikipedia Commons
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2023

Aká by to bola Veľká cena Veľkej Británie, keby na nej chýbal Jackie Stewart? Trojnásobný majster sveta si najväčší motoršportový sviatok v Anglicku nenechal ujsť ani napriek tomu, že posledný mesiac bol preňho veľmi náročný. Prezradil totiž, že prekonal mŕtvicu.

Jackie Stewart je na svoj vek stále mimoriadne aktívny. V padoku sa objavuje pravidelne aj ako ambasádor značiek Rolex a Heineken, a lieta po celom svete na také či onaké podujatia. V júni bol na svadbe korunného princa Husajna bin Abdalláha, na ktorej mal však zdravotné problémy.

Keď sa nachádzal v hoteli, 84-ročný Stewart dostal mŕtvicu. Podarilo sa mu však upozorniť svojho syna Paula, ktorý spal v inej izbe. Stewarta preto previezli do nemocnice a následne domov.

“Stalo sa to v noci pred svadbou,” prezradil Jackie Stewart pre Daily Mail. “V noci som sa zobudil na zvláštny pocit. Skrátka som spadol na zem. Potom si už na nič nespomínam, dosť dlho som bol v bezvedomí.”

“Vzali ma do nemocnice v Jordánsku. Môj syn s manželkou tam boli na svadbe, spali na inom poschodí. Do dnešného dňa neviem, ako som sa dostal do Paulovej izby, no musel som byť bdelý, keď sa mi ho podarilo upozorniť,” uvedomuje si Lietajúci Škót. “Dostali ma do sanitky, ale ani na to si nespomínam. Jeho veličenstvo mi zabezpečilo tých najlepších lekárov.”

Stewart mal však iné plány ako ležať v jordánskej nemocnici. “Čím skôr som chcel ísť domov. Bahrajnský korunný princ mi veľkoryso ponúkol svoje lietadlo, aby som mohol odletieť späť do Európy. V tom čase som sa cítil už celkom OK. Nevedel som však veľmi dobre chodiť.”

Pre Stewarta je to varovný prst, že možno by už mal zvoľniť a nabitý program trochu preriediť. Aj on si uvedomuje, že lietanie z jedného konca sveta na druhý sa podpísalo pod jeho zdravie. Po VC Monaka, ktorá sa konala 28. mája, sa vrátil do Veľkej Británie na pohreb Annie Meldrumovej, manželky bývalého hájnika britskej kráľovnej, aby už 1. júna odletel do Jordánska.

“Už na Annienom pohrebe som bol veľmi chorý. Mal som na ňom reč, ale nebola taká dobrá, aká by mala byť,” vyčítal si Stewart. “Potom som strávil jednu noc v Ženeve a šiel do Jordánska. To všetko krátko po rušnej veľkej cene v Miami. Nazbieralo sa to.”

“Teraz mám intenzívne rehabilitácie a už dokážem chodiť takmer perfektne. Všetko ide fajn. Tento víkend strávim dva dni v Silverstone,” prezradil.

Koho teda tipuje na víťaza? “Kombináciu Holanďana a Milton Keynes. Max je pozoruhodne talentovaný muž, ktorý neschádza zo svojej cesty. Pre náš šport je skvelým ambasádorom.”