logo F1online.sk

Surer: Bottas je v premávke úplná nula

Lando Norris pred Valtterim Bottasom
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala27. 12. 2021

Valtteri Bottas si pred pretekmi v Abú Zabí dával za cieľ pomôcť Lewisovi Hamiltonovi k ôsmemu titulu, no napokon mal také problémy, že na nič také nemohol ani pomyslieť. Fín opäť raz nepredviedol žiaden svetoborný výkon a bývalý pretekár Marc Surer naznačuje, že svojho kolegu pripravil o ôsmy titul, keď v premávke totálne zlyhal.

Strieborným šípom kvalifikácia celkom nevyšla a Valtteri Bottas mal do pretekov vyraziť len zo šiesteho miesta. Po nevydarenom štarte sa však neposunul dopredu, ale presne opačným smerom. Následne sa veľmi dlho nevedel dostať cez pomalšie autá a keď sa mu to konečne podarilo, bolo už neskoro.

Marc Surer krúti hlavou nad tým, že Valtteri Bottas sa nedokázal priblížiť k Maxovi Verstappenovi ani na vzdialenosť ekvivalentnej jednému pitstopu. Ak by si svoju prácu odviedol poriadne, Verstappen by po poslednej zastávke v boxoch spadol až zaňho…

“Max by to potom nezvládol,” hovorí Marc Surer pre Formel1.de presvedčený o tom, že Verstappen by v závere nepredbehol oboch, ani keby mal rovnakú pneumatikovú výhodu. “Predbehnúť dve autá v jednom kole by nebolo možné, no Bottasa nebolo nikde.”

Abú Zabí navyše nebolo prvým podujatím, na ktorom sa Bottas zasekol za monopostami AlphaTauri, McLarenu a ďalších tímov. Na druhej strane Lewis Hamilton sa zvykne štartovým poľom prehnať rýchlosťou víchrice.

Surer pokračuje: “Bottas je v premávke nula. Vždy sa v nej nejako zasekne a všetko mu tam príde nesmierne náročné. Tento chlapík v najlepšom monoposte skrátka nevie predbiehať autá, ktoré sú o sekundu pomalšie. To je jeho slabina.”

Jediné Bottasovo šťastie bolo, že sa v premávke neocitol tak často ako Sergio Pérez, druhý dôležitý tímový kolega v boji o titul. Fínovi totiž nechýba rýchlosť na jedno kolo, čo je presne opačný prípad “legendy” z Red Bullu — ako Verstappen nazval Péreza po brzdení Lewisa Hamiltona.

Aj 70-ročný Švajčiar uznáva, že Bottas je z pohľadu čistej rýchlosti lepší. “Na jedno kolo mu to vždy vyjde a niekedy mu to vyjde až tak, že skončí pred Hamiltonom. Toto dokáže, a presne to je Pérezova slabina.”