logo F1online.sk

Latifi: Vyhrážali sa mi dokonca aj smrťou

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2021

Nicholas Latifi po niekoľkých dňoch prelomil svoje mlčanie. Jeho nehoda na Veľkej cene Abú Zabí spustila absurdnú vlnu reprezentovanú niekoľkými „fanúšikmi“, ktorí sa neštítili nechutnými obvineniami napadnúť kanadského pretekára. Ten musel niektoré príspevky zo svojich sociálnych sietí stiahnuť a o niekoľko dní oficiálne zareagoval na neúnosnú vlnu nenávisti.

Obvinenia z rasizmu, alebo že sa nechal podplatiť Red Bullom, by ešte boli skôr úsmevné než urážlivé (aj také Latifimu prišli), no Kanaďan čelil v ostatných dňoch dokonca vyhrážkam smrťou. Tie sú veľmi ďaleko nielen za hranicou slušnosti, ale aj zákonnosti.

„Ahojte všetci, úmyselne som sa nevyjadroval na sociálnych sieťach a nebol aktívny, nech sa udalosti z posledných pretekov trochu usadia,“ začína Latifiho svoje stanovisko na sociálnych sieťach.

„Veľa sa toho udialo od môjho odstúpenia z Veľkej ceny Abú Zabí. Prišli mi tisíce správ, väčšinou boli pozitívne a podporujúce, no mal som aj správy plné nenávisti a urážok,“ píše kanadský pretekár.

Bol to súboj o bezvýznamné predposledné miesto, ktoré malo obrovský vplyv na šampionát ako taký. Latifi sa stal akýmsi „Timom Glockom“ sezóny 2021 a dôsledky znáša, bohužiaľ, veľmi podobné. Rovnako ako nemecký pretekár v roku 2008 v podstate za nič nemôže, len bol v zlom čase na zlom mieste, no „podarilo“ sa mu vojsť do cesty mohutnému tornádu a negatívna moc sociálnych sietí udrela v plnej sile. Mnohí „fanúšikovia“ zašli skrátka priďaleko.

Sám Latifi vo svojom príspevku uvádza, že sám nevedel, či to ignorovať a ísť ďalej, alebo sa k tomu má vyjadriť. Napokon sa rozhodol pre druhú možnosť.

„Toto je skôr vyjadrenie mojich myšlienok v nádeji, že to započne konverzáciu o internetovej šikane a jej drastických následkoch, ktoré môže na ľudí mať. Používať sociálne siete ako cestu k napádaniu niekoho správami plnými nenávisti, urážok a vyhrážok násilím, je pre mňa šokujúce. Nebudem o tom mlčať,“ píše Latifi.

„Nepretržitá nenávisť, urážky a vyhrážky ma naozaj neprekvapili, je to obraz reality, ktorú žijeme. Nie je to pre mňa nič nové, myslím, že každý športovec, ktorý súťaží na svetovej úrovni, je pod obrovským drobnohľadom. Ako máme možnosť zas a znova vidieť, a platí to o všetkých športoch, stačí jeden zle načasovaný incident a prebudí sa to úplne najhoršie v ľuďoch, ktorí si hovoria ‚fanúšikovia‘. Šokoval ma ich extrémny tón plný nenávisti a urážok. Vyhrážali sa mi dokonca aj smrťou,“ píše Latifi.

Niečo také je samozrejme absolútne neprijateľné, no nie je to vo svete prvý a ani poslednýkrát. Netreba zabúdať, že takéto vyhrážanie je nielen neakceptovateľné, ale zároveň aj trestné. Pripomíname, že podľa § 360 ods. 1 Trestného zákona za spáchanie trestného činu nebezpečného vyhrážania hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok. To platí aj pre vyhrážky prostredníctvom sociálnych sietí.

„Vzhľadom k tomu, čo sa počas pretekov stalo, existuje len jedna skupina ľudí, ktorej sa musím ospravedlniť: môj tím. Hneď potom som to aj urobil. Všetko ostatné, čo nasledovalo, bolo mimo moju kontrolu,“ píše Latifi.

Na jeho silný status reagovalo viacero osobností zo sveta F1, na Twitteri príspevok dokonca okomentoval aj tím Mercedes slovami: „Buď silný Nicholas. Podporujeme ťa v boji proti internetovej nenávisti a urážkam.“