logo F1online.sk

Alexa Zanardiho po osemnástich mesiacoch prepustili z nemocnice

Alex Zanardi
© Twitter/BMW Italia
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2021

Osemnásť mesiacov po strašidelnej nehode na handbiku je víťaz IndyCar a paralympijský zlatý medailista Alex Zanardi doma. Po ťažkých poraneniach hlavy a tváre je taliansky hrdina konečne obklopený najbližšími v pohodlí domova.

Médiám to potvrdila jeho manželka Daniela, ktorá potvrdila, že Alex „opustil nemocnicu pred niekoľkými týždňami“ a jeho rekonvalescencia pokračuje v pohodlí domova. Ani zďaleka však ešte neskončila, bude to dlhý a náročný proces.

„Rekonvalescencia pokračuje a bude to dlhý proces,“ prezradila Daniela Zanardiová, ktorú cituje Autosport. „Rehabilitačný program vedený lekármi, fyzioterapeutmi, neuropsychológmi a logopédmi umožnil stabilný pokrok.“

„Samozrejme, určité prekážky sa stále môžu vyskytnúť. Niekedy musíte urobiť jeden krok späť, aby ste mohli postúpiť o dva vpred. Alex však znovu a znovu dokazuje, že je skutočným bojovníkom.“

„Odchod z nemocnice niekoľko týždňov dozadu bol dôležitým krokom. Teraz je doma s nami. Museli sme na to čakať veľmi dlho a sme šťastní, že sa to konečne uskutočnilo, aj keď ho ešte čakajú pobyty na špecializovaných klinikách, ktoré máme naplánované,“ hovorí Zanardiová.

Podľa jej slov urobil Alex v ostatnom čase „veľký pokrok“ a posilnil najmä svoje ruky. Tiež prezradila, že väčšinu času trávi na invalidnom vozíku a nie na posteli, čo je taktiež veľmi dobrá správa.

Čo sa týka ďalších očakávaní, Zanardiová povedala: „Stále sa nedá predvídať, ako sa jeho liečba ďalej vyvinie. Je to stále dlhá a náročná cesta, ktorú Alex vďaka svojmu bojovnému duchu postupne zdoláva.“

„Veľmi nám pomáha, že dostávame obrovskú podporu, nielen od doktorov a terapeutov, ktorí s ním pracujú. Každému sme veľmi vďační. Platí to aj o neustávajúcej podpore od pretekárskych jazdcov, fanúšikov a známych po celom svete. Všetkým by sme radi poslali veľké ‚grazie‘, za to, že Alexovi posielajú energiu a myslia naňho,“ povedala hrdá manželka bývalého pilota Jordana, Minardi, Lotusu a Williamsu.