logo F1online.sk

Zanardi ďalej bojuje, pokračuje v intenzívnej rehabilitácii

Alex Zanardi
© Twitter/BMW Italia
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2021

Od minuloročnej nehody Alexa Zanardiho na handbiku uplynul už celý rok. Pretekárska ikona utrpela vážne zranenia a dlhý čas bola v ohrození života. Zanardiho stav sa však postupne zlepšuje a momentálne rehabilituje.

Zanardi sa minulý rok v júni ocitol zoči-voči dodávke, keď bol na cyklistických pretekoch v Taliansku. Po zrážke utrpel vážne zranenia tvárovej časti vrátane zlomenej lebky. Po troch operáciách sa paraolympijský medailista konečne dostal z jednotky intenzívnej starostlivosti, no následne sa na ňu musel kvôli komplikáciám vrátiť.

Dnes je 54-ročný Talian na “špeciálnej klinike, na ktorej absolvuje rehabilitačný program”. Viac o jeho aktuálnom stave prezradila rok po nehode jeho žena Daniela v interview s BMW, ktorého je Zanardi ambasádorom.

“Bol to veľmi komplikovaný proces, ktorý si vyžiadal viac neurochirurgických zákrokov a charakterizovalo ho viacero problémov,” vysvetľuje Daniela Zanardiová. “Alex je v stabilnom stave, čo znamená, že môže podstúpiť tréningový program pre jeho mozog aj telo.”

“Dokáže s nami komunikovať, no ešte nemôže hovoriť. Po takom dlhom čase v umelom spánku musia jeho hlasivky znovuzískať elasticitu. To je možné len vďaka tréningu a liečbe. V rukách má stále veľa sily a intenzívne trénuje na prístrojoch,” vysvetlila Zanardiho manželka.

Aké sú Zanardiho vyhliadky do budúcna? “To bude obrovská výzva. Čaká nás veľmi dlhá cesta a momentálne nemáme žiadne predpovede, kedy sa bude môcť vrátiť domov. Do Alexovej liečby však vkladáme všetku našu energiu.”

Napokon chce Zanardiová vysloviť “jedno veľké ďakujem” všetkým ľuďom, ktorí v priebehu posledného roka mysleli na Zanardiho. “Chcela by som, aby všetci títo ľudia, ktorí na Alexa myslia a modlia sa zaňho, vedeli, že Alex bojuje. Ako bojoval vždy.”