logo F1online.sk

Zanardiho stav sa zlepšuje, pomaly začína komunikovať

Alex Zanardi
© @lxznr/Twitter
Milan Kubala
Milan Kubala21. 12. 2020

Rok 2020 nám predsa len prinesie ešte aspoň jednu vynikajúcu správu, na ktoré až taký bohatý nebol. Talianska tlač informuje o tom, že Alex Zanardi je na tom čoraz lepšie a už začína komunikovať so svetom.

Život Alexa Zanardiho bol v ohrození po jeho nehode na handbiku. Zrážka s protiidúcou dodávkou mu spôsobila vážne poškodenie tvárovej časti a mozgu, kvôli ktorej ho museli lekári držať v umelom spánku.

Po piatich operáciách mozgu a tváre v nemocniciach v Siene a Miláne bol na konci novembra v stabilnom stave prevezený do nemocnice v Padove. Dôvodom presunu bola kratšia vzdialenosť k jeho rodine, ktorá býva len osem kilometrov od nemocnice, a tak ho môže navštevovať oveľa častejšie.

Už tento presun potvrdil, že sa stav medailistu z paralympijských hier pomaličky začína zlepšovať. Teraz navyše spravil veľký krok vpred, podľa talianskych novín Corriere della Sera opäť počuje a vidí, ba dokonca gestami rukou reaguje na doktorov a jeho manželku.

Doktori potvrdili, že už zvláda si s ľuďmi podať ruku, zodvihnúť palec na znak súhlasu či pootočiť hlavu smerom k svojej manželke. Hovoriť zatiaľ nemôže; z preventívnych dôvodov je stále intubovaný. Doktori však očakávajú, že po tomto pokroku prídu ďalšie a mozog sa do značnej miery zotaví.