logo F1online.sk

Zanardiho stav sa zlepšuje, prvýkrát od nehody prehovoril

Alex Zanardi
© Twitter/BMW Italia
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2021

Po dlhých a tvrdých mesiacoch sa zdá, že Alex Zanardi začal ťahať za dlhší koniec povrazu aj v tomto životnom boji. Nezlomný taliansky matador utrpel pred niekoľkými mesiacmi ťažké poranenia hlavy a jeho budúcnosť sa zdala veľmi neistá. Tohto chlapíka však len tak niečo nezlomí a svojim progresom prekvapuje i samotných lekárov.

Bývalý pilot Jordanu, Minardi, Lotusu a Williamsu a štvornásobný paralympijský šampón mal v júni tvrdú nehodu na handbiku, keď sa čelne zrazil s nákladným autom. Pri nehode utrpel veľmi vážne poranenia hlavy. Nasledovalo niekoľko operácií, nielen neurochirurgických zákrokov, ale podstúpil aj rekonštrukciu kostí v tvárovej oblasti. Najprv ležal v Univerzitnej nemocnici v Siene, odkiaľ bol presunutý na rehabilitačnú kliniku v Come. Tam sa jeho stav náhle zhoršil a tak bol transportovaný na jednotku intenzívnej starostlivosti do Milána, odkiaľ ho neskôr presunuli do Padovy.

Po Novom roku sa po dlhšej odmlke dostávajú na verejnosť stále pozitívnejšie správy ohľadne Alexovho stavu. Zanardimu sa prinavrátil zrak i sluch, takisto je schopný rozoznať tváre svojich blízkych a dokonca prvýkrát od nehody prehovoril.

„Bolo to neuveriteľne emotívne, keď znovu začal rozprávať, nikto tomu nemohol uveriť. Komunikoval so svojou rodinou,“ povedala pre Corriere della Sera neuropsychologička Federica Alemannová, ktorá sa so Zanardim strávila v posledných mesiacoch mnoho času.

Pred Vianocami ten istý denník informoval (písali sme o tom tu), že Zanardi začal komunikovať s okolím, no „len“ stlačením ruky, zdvihnutím palca či otočením hlavy. Správa, že opäť prehovoril, je naozaj neuveriteľná a my veríme, že príde ešte mnoho ďalších.