logo F1online.sk

Zanardi je po ďalšej operácii stabilizovaný

Alex Zanardi
© Twitter/BMW Italia
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2020

Aj viac ako mesiac po vážnej nehode pokračuje bývalý pilot F1 Alex Zanardi v ďalšej ťažkej životnej skúške. Absolvoval už štyri operačné zákroky a podľa posledných správ je jeho stav stabilizovaný.

Devätnásť rokov po tom, čo prišiel o obe nohy, sa zlatý paralympijský medailista zrazil neďaleko Sieny s nákladným autom. Utrpel závažné poranenia hlavy, kvôli ktorým musí opäť bojovať o život. Po prvej operácii tesne po nehode, bol lekármi uvedený do umelého spánku, z ktorého sa dodnes tak celkom neprebral.

Minulý týždeň bol prevezený do rehabilitačného centra v meste Lecco, odkiaľ sa však musel rýchlo vrátiť späť na kliniku San Raffaele v Miláne, keďže sa jeho stav náhle zhoršil. Lekári sa preto rozhodli pre ďalší, v poradí už štvrtý operačný zákrok, po ktorom hlásia, že Alex je stabilizovaný.

„Deň po jeho transporte späť na neurologické oddelenie pod vedením profesora Luigiho Berettu, podstúpil pacient neurochirurgický zákrok, ktorý viedol profesor Pietro Mortini. Išlo o reakciu na posledné komplikácie, ktoré sú dôsledkom poranení hlavy a mozgu pacienta,“ stojí v stanovisku nemocnice.

„V súčasnosti vykonávame testy, ktoré potvrdzujú úspešnosť zákroku. Pacient je stále hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti neurologického oddelenia a jeho stav sa zdá byť stabilizovaný.“