logo F1online.sk

Spoznajte inú stránku kariéry Maxa Verstappena

Max Verstappen, Red Bull Schnitzeljagd, Grundlsee, Rakúsko, 16.5.2021
© Red Bull Content Pool
Branislav Ježík
Branislav Ježík20. 12. 2021

V poradí 72. sezóna šampionátu Formuly 1 je za nami a Max Verstappen si plnými dúškami užíva svetlá reflektorov. Pre niektorých stále ešte mladík je pritom až štvrtým najmladším majstrom sveta. Pozoruhodnejšie možno je, že Red Bull mu dáva krídla už siedmu sezónu. Počas tohto obdobia si aj Holanďan dosýta užil zábavnú stránku netradičných prezentácií značky známeho nápojového giganta.

Medzi fanúšikmi v našich končinách z týchto akcií azda najviac zarezonovala From Castle to Castle, teda Od hradu k hradu, kde Red Bull prezentoval krásy Slovenska a Česka. Keď sa natáčala, boj o tohtoročný titul práve naberal na obrátkach. Z pochopiteľných príčin sme preto vo finále videli iného vyslanca rakúsko-thajskej značky – Davida Coultharda. Odkedy sa 24-ročný majster sveta v roku 2014 pripojil k juniorke Red Bullu, mohli ho fanúšikovia vidieť v množstve jedinečných výziev. Vybrali sme pre vás sedem najbláznivejších, ktoré si spolu pripomenieme.

F1 v Alpách (F1 in the Alps): Max Verstappen nikdy nepohrdol výzvou, ktorú si vymyslelo marketingové oddelenie Red Bullu. Prvýkrát sa stal súčasťou ich plánov v roku 2016, keď cestoval na slávnu zjazdovku Hahnenkamm v rakúskom Kitzbüheli. V rámci prípravy na preteky Svetového pohára v alpskom lyžovaní holandský jazdec na 1 600 metrov dlhej zjazdovke Streif pred 3 500 divákmi predviedol upravený monopost Red Bull so snehovými reťazami špeciálne vyrobenými len pre túto príležitosť. Vtedajší jazdec Scuderie Toro Rosso po jazde prezradil: „Bolo to naozaj skvelé a zábavné. Udržať auto na trati bola skutočná výzva.

Výzva Kendo (Kendo Challenge): Hneď po úspechu v Malajzii v roku 2017 sa vtedajšia dvojica jazdcov Max Verstappen a Daniel Ricciardo vydala do krajiny vychádzajúceho slnka. Na ceste do Suzuky dostali šancu preveriť si svoju fyzickú silu, keď si vyskúšali kendo, čo v preklade znamená „cesta meča“. Japonské bojové umenie, ktoré si vyžaduje disciplínu, rešpekt, silu a techniku možno pomohlo Holanďanovi aj v tohtoročnej bitke o titul. Max sa na začiatku držal trochu späť, ale čoskoro sa oháňal bambusovým mečom ako profesionál.

Kempingové preteky na Red Bull Ringu (Red Bull Camper Race): Pred Veľkou cenou Rakúska v sezóne 2017 si Max Verstappen vyskúšal štajerský okruh opäť s tímovým kolegom Danielom Ricciardom. Nebolo to však na monopostoch, ale na dvojici kabrioletov Aston Martin Vanquish, pričom za sebou ťahali karavany s hladkými pneumatikami Pirelli natreté vo farbách Red Bull Racing a vlastnými pretekárskymi číslami. Dvojica na autách, ktoré sa môžu pochváliť výkonom 576 koní, zrýchlením z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy a maximálnou rýchlosťou 323 km/h, napokon nezaprela svoje pretekárske inštinkty. Max neskôr priznal: „Boli sme si celkom istí, že karavány havarujú. Nebolo to naschvál, ale potom ako som začal auto trochu driftovať, zbadal som v spätnom zrkadle, že karavan je len na jednom kolese!

Medzi povrazmi (Inside the Ropes): Pred Veľkou cenou Mexika 2018 si Max Verstappen vyrazil do boxerskej telocvične na lekciu s majstrom sveta v boxe Jorgem Arceom. Niekdajší boxer známy pod prezývkou El Travieso (Zlomyseľný chlapec), ukázal jazdcovi tímu Red Bull základy boja v ringu. Mexický bojovník dal pritom Maxovi poriadne zabrať. Najskôr jazdca Formuly 1 popreháňal preskakovaním švihadla a na speed balle. Verstappen ukázal, že nie je žiadny flákač, predviedol svoje schopnosti a do padov udieral s veľkou silou. Potom už Holanďan vliezol medzi povrazy, aby si s Arceom vymenili pár úderov. „Bola to veľká zábava. Doma trochu boxujem. Je to o pohybe a načasovaní, takže je to pre mňa ako jazdca užitočné. Ak si môžem dať s trénerom viac hodín boxu, tak prečo nie. Jorge je veľmi dobrý a vášnivý. Bol to náročný tréner, čo je vždy dobré.

Býci na ľade (Bulls on Ice): Všetci jazdci Formuly 1 dôverne poznajú preteky motokár, no len málokto z nich sa môže pochváliť tým, že si svoje motokárové schopnosti otestoval na ľade. Mesiac pred začiatkom sezóny 2019 Max Verstappen ukázal svojmu novému jazdeckému kolegovi Pierrovi Gaslymu, že Holandsko nie je známe len syrmi a veternými mlynmi. Spolu sa stretli na rýchlokorčuliarskej dráhe Biddinghuizen, keďže krajina sa radí medzi rýchlokorčuliarske veľmoci. Na úzkej 3 kilometre dlhej ľadovej dráhe dvojica predviedla sériu power slajdov, donutov a driftovania.

Holandský výlet (Dutch Road Trip): Akcia mala pôvodne propagovať návrat Verstappenovej domácej veľkej ceny do kalendára. Preteky v Holandsku boli napokon v roku 2020 kvôli koronavírusu zrušené, no ani to Maxovi nezabránilo privítať oranžovú armádu na okruhu v Zandvoorte. Natáčalo sa totiž ešte v januári 2020, teda tesne pred vypuknutím pandémie. Spolu s Alexom Albonom na Red Bulloch RB7 a RB8 vyrazili z prepravných kontajnerov v dokoch v Rotterdame, aby predstavili ikonické holandské miesta. Jazda začala medzi námornými nákladnými kontajnermi a pokračovala popri známych veterných mlynoch, skleníkoch plných kvetov a dláždených uliciach Haagu. Stíhacia jazda sa skončila na trati pred nadšeným davom holandských fanúšikov.

Formula Schnitzljagd: Poslednou bláznivou akciou s Maxom Verstappenom bolo tohtoročné rakúske dobrodružstvo pred dvojvíkendom na Red Bull Ringu. Tentoraz Helmut Marko pozval svojich štyroch jazdcov Formuly 1, aby spoznali jeho domovinu. Dvojica Red Bullu Max Verstappen a Sergio Pérez sa pripojila k pretekárom AlphaTauri. Všetko sa začínalo v známom Hangári-7 v Salzburgu, kde nastúpili na palubu hydroplánu Cessna 208 Caravan na krátky let k najväčšiemu štajerskému jazeru Grundlsee. Tu, oblečení do tradičného rakúskeho oblečenia, čelili býci svojej prvej výzve – pretekom na dvoch tradičných dlhých drevených člnoch Plätten na jazere. Potom nastúpili do dvojice obrovských šesťkolesových terénnych nákladných áut Pinzgauer, ktoré sa pôvodne vyrábali v neďalekom Grazi. Jeho terénne schopnosti si vyskúšali na ceste zo štajerského vidieka cez hlboké lesy na Red Bull Ring.

Súvisiace články