logo F1online.sk

Myslel som, že autá v IndyCar sú rýchle, hovorí po skúsenosti v F1 O‘Ward

Pato O’Ward
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 12. 2021

So Zakom Brownom sa oplatí staviť. Šéf McLarenu v tejto sezóne splnil dvom svojim pretekárom ich detské sny. Daniel Ricciardo (vďaka svojmu pódiu v Monze) zasadol do špeciálu NASCAR svojho detského hrdinu Dalea Earnhardta a Pato O’Ward si po prvýkrát vyskúšal monopost Formuly 1.

Tento 22-ročný rodák z Monterrey jazdí za McLaren v americkom šampionáte IndyCar. Zak Brown mu pred štartom poslednej sezóny prisľúbil, že ak sa mu podarí vyhrať aspoň raz, môže si vyskúšať tohtoročný monopost MCL35M. Pato túto úlohu splnil, a tak si na posezónnych testoch v Abú Zabí splnil svoj celoživotný sen. Po tom, čo vystúpil z auta, neskrýval svoje emócie plné nadšenia.

„Nemám slov,“ povedal po prvej skúsenosti s Formulou 1 O’Ward. „Zažiť niečo také je veľmi vzácne, niečo také sa stane raz za život.“

„Chlape, niečo také, skrátka wau, úplné wau. Tieto autá sú neskutočné. Čakal som, že budú šialené a bláznivé a sú šialené a bláznivé krát desať. Myslel som, že autá v IndyCar sú rýchle, ale toto bolo niečo šialené. Neviem, čo na to povedať ani.“

„Už od prvého kola, hneď ako som vyšiel na trať, cítil som ten výkon, tú priľnavosť, to brzdenie. Tá vec urobí všetko, čo od nej chcete. Aká skvelá skúsenosť a aké skvelé auto,“ hovorí rozžiarený O’Ward.

Pato si to očividne vychutnával plnými dúškami, no na vlastnej koži zažil aj odvrátenú stránku premiéry vo Formule 1. Pretekári môžu trénovať svoje krčné svaly ako veľmi len chcú, posilňovňa vás však nikdy nepripraví na sily a preťaženia, ktoré v kokpite monopostu F1 pôsobia. Teraz si to na vlastnej koži skúsil aj O’Ward, ktorý nedokázal ku koncu dňa zrýchľovať tak, ako by chcel.

„Myslel som, že mi odpadne hlava, čo je asi tiež jeden z dôvodov, prečo som sa ku koncu dňa nedokázal zlepšiť,“ povedal O’Ward.

„Chlape, môj krk je absolútne zničený. Ráno som na tom bol dobre, no v závere dňa som absolvoval nejaké pretekové simulácie a úplne na konci mali prísť ešte kvalifikačné. Obuli mi softy a moja hlava pri prejazde cez rýchle zákruty skrátka…,“ snaží sa popísať svoju skúsenosť americko-mexický pretekár.

„Viem, kde som strácal čas, bolo to v zákrutách, kde som bol limitovaný silou krčných svalov. Vedel som, že taký problém nastane. Táto vec je totiž o niečom úplne inom, je to niečo extra v porovnaní s čímkoľvek, čo môžete šoférovať. V posledných kolách som držal hlavu tak, aby som aspoň niečo videl.“

„Bolo to návykové a najlepšia skúsenosť v pretekárskom aute, akú som kedy zažil. Nemyslím, že sa to dá k niečomu prirovnať,“ dodal O’Ward.