logo F1online.skF1online.sk

Palouovi ani O’Wardovi sme nič nesľubovali, hovorí Brown

Pato O’Ward
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2023

Už je to poriadne dlho, čo niektorý z pretekárov prestúpil z americkej série IndyCar do Formuly 1. Taký Nyck de Vries sa v tomto roku stal historicky prvým pilotom prestupujúcim z Formuly E do Formuly 1, avšak na prestup z IndyCar do F1 čakáme už nejaký ten „piatok“.

Historicky pritom nemá najvyššia motoristická trieda s jazdcami z amerického šampionátu negatívne skúsenosti. Taký Jacques Villeneuve prišiel z Ameriky a rovno nasadol do mocného Williamsu, s ktorým vo svojej druhej sezóne získal titul majstra sveta. Pred príchodom do F1 tu pretekali napríklad aj Mario Andretti či Juan Pablo Montoya.

V posledných rokoch sa na poli amerického motoršportu silne angažuje McLaren, ktorý už do svojich služieb zlákal toľko pilotov z tejto série, že je ťažké ich vôbec porátať. Dvaja z nich dostali v minulom roku šancu aj vo voľnom tréningu, pričom Álex Palou aj Pato O’Ward sú spájaní s možnou budúcnosťou vo Formule 1.

„Z Álexa sme urobili nášho rezervného pilota, pretože (na rozdiel od O’Warda, pozn. red.) má superlicenciu,“ povedal šéf McLarenu Zak Brown. „Obaja budú s naším tímom testovať akonáhle uzavrieme plán nášho testovacieho programu.“

„Myslím a dúfam, že Pato by mohol získať superlicenciu na konci roka 2023 a byť teda spôsobilý vykonávať rolu rezervného pilota, ale nič také sme jemu ani Álexovi nesľúbili. Ponúkli sme im len príležitosť a nič nesľubovali.“

„Mohli by sme tak mať dvoch chalanov so superlicenciou, obaja na nás pritom v kokpite Formuly 1 urobili veľký dojem, čo rozšíri možnosti a dodá nášmu tímu hĺbku,“ dodal Brown.

O’Ward je súčasťou McLarenu už dlho. Chvíľu to síce vyzeralo, že by sa cesty týchto dvoch celkov mohli rozísť – zvlášť, keď uzrela svetlo sveta informácia o podpísaní Paloua –, ale nakoniec spoločne pokračujú. Chvíľu to vyzeralo, že sa z nich stanú tímoví kolegovia v tíme McLarenu v IndyCar, avšak ako sa ukázalo, Palou sa neoprávnene pokúšal opustiť tím Chip Ganassi, ktorý naňho riadne uplatnil opciu. S týmto celkom tak bude pokračovať aj v roku 2023, kým O’Ward v McLarene spojí sily s Felixom Rosenqvistom a bývalým pilotom F1 Alexom Rossim.

„V IndyCar sa rozhodne chceme zaradiť medzi tri najlepšie tímy a bojovať o titul. Chceme bojovať vpredu so všetkými troma monopostami, ale táto séria je nesmierne vyrovnaná,“ povedal Brown.

„V roku 2022 mali pred poslednými pretekmi šancu na titul hneď piati pretekári, takže stačí jeden zlý víkend a pokojne sa môžete prepadnúť z tretieho na siedme miesto, čo sa o Formule 1 povedať nedá. Čítal som, že v IndyCar sa sedemnásťkrát v rade bojovalo o titul do posledných pretekov,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia