logo F1online.sk

Colton dnu, Pato von? McLaren so zaujímavou jazdeckou rošádou

Colton Herta
© Twitter/Andretti Autosport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 3. 2022

Americko-mexický pretekár Patricio O’Ward bol v poslednom roku častým objektom pochvalných komentárov zo strany šéfa McLarenu Zaka Browna. Ten s ním dokonca uzavrel stávku, ktorú Pato vyhral, a tak si na konci sezóny v Abú Zabí zajazdil s monopostom MCL35M. Vyzeralo to ako perfektná spolupráca, no tá akoby lusknutím prsta končí.

V sobotu sa počas bahrajnských testov objavila informácia, že americká pretekárska nádej Colton Herta bude testovať s McLarenom MCL35M. Keďže máme za sebou výraznú zmenu pravidiel, došlo k pozastaveniu účinnosti predpisu, podľa ktorého sa smie testovať s minimálne dva roky starým monopostom. Tímy môžu nasadiť aj vlaňajší a práve na ten si mal brúsiť zuby O’Ward. Sľuboval mu to aj sám Zak Brown.

Kokpit však napokon dostane Herta. Tento 21-ročný pretekár je veľkým klenotom Michaela Andrettiho, ktorý sa chystá na rošt v sezóne 2024 a práve s Coltonom počíta ako so svojou jazdeckou jednotkou. Práve z tohto dôvodu je tento presun náhly dosť zaujímavý.

„Colton je preverený talent šampionátu IndyCar a bude zaujímavé sledovať, ako sa adaptuje na monopost Formuly 1. Veríme, že tento testovací program bude preňho cennou skúsenosťou,“ povedal šéf McLarenu Andreas Seidl.

„Chcem poďakovať McLarenu za možnosť absolvovať svoje prvé kolá v monoposte Formuly 1, ktorá bola vždy na zozname mojich pretekárskych cieľov. Pre mňa to bude skvelá príležitosť získať cenné skúsenosti a učiť sa od takého etablovaného tímu, akým je McLaren,“ povedal Herta.

Začína si Andretti chystať svoj klenot na rok 2024, a tak mu zaistil takúto príležitosť? Alebo si snáď Herta myslí, že sa Andretti do Formuly 1 nedostane, a tak si začína hľadať vlastné cestičky? Nuž, na tieto otázky sa snáď čoskoro dozvieme odpoveď. Predpokladáme, že v Bahrajne na prvých pretekoch sezóny Zak Brown všetko vysvetlí. A vysvetliť zrejme bude musieť aj odchod O’Warda.

Portál RACER totiž prišiel s informáciou, že rodák z Monterrey sa po skončení aktuálnej sezóny rozíde s tímom Arrow McLaren SP, a teda aj s McLarenom ako takým. Rozptýliť špekulácie nepomohol ani sám Pato, ktorý zaujímavo odpovedal na otázku týkajúcu sa jeho budúcnosti v tíme.

„Aktuálne mám kontrakt s McLarenom, ale existujú scenáre, podľa ktorých bude moja pozícia na konci sezóny veľmi odlišná,“ povedal pre RACER O’Ward. Odmietol pritom odpovedať na otázku, či bude po septembrovom konci sezóny „voľným agentom“.

Zaujímavá bola aj jeho odpoveď na otázku, či s ním McLaren plánuje testovať niekedy v dohľadnej budúcnosti. „Nie, o niečom takom neviem,“ odpovedal.

Bol to pritom práve on, ktorý sa mal v tomto roku objaviť aj v kokpite tohtoročného McLarenu. Ako vieme, do dvoch piatkových voľných tréningov sú teraz tímy povinné nasadiť juniorov a O’Ward bol tým, ktorý sa mal objaviť v McLarene. To sa však očividne nestane.